Передплата 2024 «Добрий господар»

У ПАРЄ заявили про потребу нових санкцій та судів проти режиму в Білорусі

  • 21.04.2021, 16:45
  • 496

У Парламентській асамблеї Ради Європи закликають країни-члени запроваджувати санкції проти представників владного режиму у Білорусі та національні "списки Магнітського"

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про це йдеться в ухваленій 21 квітня резолюції ПАРЄ про порушення прав людини у Білорусі та необхідності міжнародного розслідування цього, повідомляє «Європейська правда» з посиланням на «Укрінформ».

«Асамблея закликає країни-члени Ради Європи застосувати у своїх судах принцип „універсальної юрисдикції“ за фактами тортур, а також запровадити цільові санкції за своїми „списками Магнітського“ проти осіб, які вчинили серйозні порушення прав людини», — йдеться у резолюції відносно представників владного режиму у Білорусі.

Серед країн, які надають захист жертвам репресій у Білорусі та підтримують білоруське громадянське суспільство, у ПАРЄ відзначають Україну, країни Балтії, Польщу.

У документі пояснюється, що застосовування принципу «універсальної юрисдикції» має бути направлене проти представників владного режиму у Білорусі, які причетні до репресій та порушень прав людини. Цей принцип полягає у тому, що національні суди можуть здійснювати кримінальне переслідування осіб, причетних до серйозних порушень прав людини, навіть якщо ці порушники є іноземцями та скоювали злочини за кордоном.

У ПАРЄ вкотре закликали владний режим у Білорусі негайно звільнити усіх політичних в'язнів, припинити порушення прав людини, включаючи застосування тортур. Як також додається у резолюції, доки ця вимога не буде виконана, уряди країн-членів повинні припинити політичне та економічне співробітництво з білоруським режимом.

Окрім цього, Асамблея закликала режим у Білорусі провести нові демократичні вибори президента у 2021 році.

Читайте також: Дисциплінарні санкції за демонстрацію простріленого прапора України: президент ПАРЄ пригрозив Гончаренку

Схожі новини