Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

«Україні треба вертатися у цивілізаційне європейське лоно та ставати самостійною, заможною нацією»

  • 21.04.2021, 14:00
  • 2 447

Військовий експерт Петро Черник про спроможність України протистояти ворогу

Про те, чого чекати від ворога і до чого слід готуватися Україні — говоримо з військовим і політичним експертом Петром Черником у проєкті «Балючі теми»

— Що може Путіна зупинити?

— Байден зателефонував Путіну. Тобто Путін свого добився. Той, хто назвав його вбивцею, сам подзвонив і запропонував зустріч на території третьої держави.

— Для України це добрий сигнал?

— З одного боку добре — це нам дарує час. От, як в Криму. Дякувати Богу, що наші не стріляли. Це нам дало місяць часу, аби підготуватись. Бо, якби ми в Криму вистрілили, було б те саме, як в Грузії у 2008 року. Путін заявив би, що «хохли війну почали» і дійшов би до Києва.

— Як цей час ми маємо використати?

— Максимально мобілізувати весь військовий потенціал, який у нас є.

— Це зараз не робиться?

— З того, що є у відкритих джерел, не бачу, щоб робилося. За 2020 рік «прийомка», тобто приймання військової техніки, провалено повністю. Всі Джавеліни, які маємо, все, що стріляє, їздить, літає треба негайно висувати на зону розмежування. А найголовніше — суспільству треба прокидатись.

— У нас демілітаризоване суспільство.

— Глибоченно. Нас переконали, що війна — це зло. Це справді жахливе явище. Я її бачив з середини — виконував миротворчу місію у чині капітана у 2004 році у сонячній республіці Ірак. Але нас, українців, досі історія нічого не навчила. Маємо озброєну силу — спроможні протистояти ворогу. Не маємо — нам «амінь». Якщо уважно подивитись нашу історію — ми всі битви програли на полі бою. А найгірше самі собі у міжусобицях. Потім приходив ворог і брав нас тепленькими.

Є хибна точка зору, що візьмуть умовно по Дніпро чи по Збруч, а нам, галичанам, буде добре. Не буде нам добре. Бо у цьому глобалізованому світі можна виживати тільки великою територією і чисельністю. За таких розкладів Галичина розчиниться у Європейському лоні, як свого часу розчинилися лужицькі серби серед німців. Нас тут мало. Нам, щоб виживати, конкурувати, треба бути великою цілісною державою, такою, якою вона є сьогодні, у тих кордонах, яких нам окреслив Господь. Україна — найбільша за територією держава в Європі. І нам треба вертатися у наше цивілізаційне європейське лоно та ставати самостійною, заможною нацією.

Схожі новини