Передплата 2024 «Добра кухня»

Росіяни планували підірвати боєприпаси із Врбетіце у Болгарії, - чеська розвідка

  • 19.04.2021, 14:35
  • 718

У Міністерстві внутрішніх справ Чехії заявили, що у 2014 році вибух на складі боєприпасів у Врбетіце стався випадково

У розвідці вважають, що російські агенти планували підірвати боєприпаси тоді, коли їх перевезуть до Болгарії. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Чехії Ян Хамачек, передають Ceske Noviny.

«Під час першого вибуху (у жовтні 2014-го — ред.) сталося щось незаплановане», — зазначив Хамачек. Він додав, що, за версією слідства, боєприпаси планували підірвати вже у Болгарії. Наразі Чехія співпрацює з Болгарією у розслідуванні вибухів.

Хамачек переконує, що доказів причетності Росії до вибухів достатньо, тому Чехія проситиме дозволу допитати двох російських агентів. Ідеться про чоловіків, які використовували паспорти з іменами Руслан Боширов та Олександр Петров. Їх також вважають причетними до отруєння ексспівробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії.

«Поліція спробує допитати цих двох. Але, з огляду на те, як російська сторона підходила до цих питань в минулому, я сумніваюся, що вони нададуть допомогу», — сказав міністр.

Також він зазначив, що Чехія, ймовірно, не буде вимагати відшкодування збитків через вибухи, оскільки це означало б, що Росія визнала свою провину.

Крім того, премʼєр-міністр Андрей Бабіш зазначив, що російські агенти, причетні до замаху на Скрипаля, фігурують і у справі болгарського торговця зброєю Омеляна Гебрева, якого двічі намагалися отруїти, передає видання ČT24.

Читайте також: Хід конем: Чехія не допустить російську компанію до побудови АЕС «Дуковани»

Російські агенти причетні до вибуху на складах боєприпасів у Чехії у 2014-му. Ймовірно, там була зброя для України — ЗМІ

Читайте також:

Нагадаємо, Прага напередодні заявила про депортацію 18 російських дипломатів, яких звинуватили в роботі на російські спецслужби. Також влада Чехії оголосила в розшук двох агентів Головного розвідувального управління Росії. Ідеться про чоловіків, які використовували паспорти з іменами Руслан Боширов та Олександр Петров. Вони можуть бути причетні до вибухів на складах боєприпасів у Врбетіце у Чехії у 2014 році.

Вибухи у Врбетіце сталися у жовтні та грудні 2014 року на складах, які використовувала болгарська приватна компанія Imex Group. У період, коли стався перший вибух, на складі готували зброю для її відвантаження болгарському торговцеві Омеляну Гебреву.

Схожі новини