Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Варп-двигуни більше не вигадка: вчений знайшов спосіб обійти швидкість світла

  • 19.04.2021, 20:35
  • 41.4K

Аби подорожувати до інших зірок, не витрачаючи на це десятки тисяч років, нам необхідні нові технології. Придатні для цього варп-двигуни вже існують в теорії, але вони вимагають гіпотетичних частинок або екзотичних речовин. Німецький астрофізик Ерік Ленц запропонував підхід у рамках традиційної фізики

Про це повідомляє New Atlas.

Наразі до найближчої зірки Альфи Центавра нам довелося б летіти на нинішніх хімічних ракетах понад 50 000 років. Саме тут нам у нагоді став би двигун, який теоретично дозволяє подорожувати на швидкості більшій, ніж швидкість світла.

GIPHY
GIPHY

Якби він існував, такий політ скоротився б до цілком прийнятних чотирьох років, а деякі конструкції варп-двигунів дозволяють дістатися до Альфи Центавра взагалі за п'ять місяців. Зовсім недавно фізики з NASA опублікували першу загальну модель космічного корабля, здатного подолати швидкість світла, не порушуючи законів фізики.

У чому проблема створення варп-двигуна?

Річ у тім, що, згідно із Загальною теорією відносності Ейнштейна, фізично неможливо рухатися швидше за світло.

Однак є варіанти: у 1994 фізик-теоретик Мігель Алькуб`єре запропонував «двигун викривлення», який може забезпечити подорожі на величезні відстані, не порушуючи законів фізики. Його ідея полягала у створенні навколо корабля «бульбашки» негативної енергії, що стискає матерію простору-часу перед ним і розширює позаду.

Таким чином, пасажири корабля навіть не відчули б ніякого руху або дискомфорту під час мандрівки.

Так ми б могли спостерігати за експедицією корабля у бульбашці Алькуб’єре. Thomas Müller and Daniel Weiskopf / ESO/S Brunier
Так ми б могли спостерігати за експедицією корабля у бульбашці Алькуб’єре. Thomas Müller and Daniel Weiskopf / ESO/S Brunier

На жаль, просто взяти і отримати негативну енергію — якщо вона взагалі існує — не так просто. Потрібні екзотичні форми речовини. Цю проблему, ймовірно, вирішив Ерік Ленц з Університету Геттінгена. Він з`ясував, що його попередники прогледіли деякі конфігурації «бульбашок» простору-часу.

Ці «бульбашки» мають форму компактних хвиль (солітонів), які пересуваються з постійною швидкістю, не змінюючи форми. Вони наявні за певних умов у хвилях води, атмосферних явищах або під час руху світла через різні середовища. Саме солітони можуть допомогти у проходженні матерії простору-часу.

Що пропонує вчений

Ленц дійшов висновку, що можна утворити певні види солітонів за допомогою традиційної енергії і без порушення рівнянь Ейнштейна.

Ба більше, для людей, які літатимуть на кораблях із таким варп-двигуном, час буде плинути, як завжди. Раніше вважалося, що об'єкти, які подорожують зі швидкістю світла, старітимуть повільніше. Згідно з концепцією Ленца цього не станеться, адже у центрі солітону є мінімальні приливні сили, і час йде з тією ж швидкістю, що і ззовні варп-міхура.

Щоправда, новий метод вимагає величезних обсягів енергії, приблизно у 30 разів більше, ніж можуть дати сучасні реактори ядерного розподілу. Але отримати такий обсяг звичайної енергії все-таки простіше, ніж отримати гіпотетичну негативну.

Схожі новини