Передплата 2024 «Добра кухня»

Лікарі розповіли, що треба негайно виправляти для боротьби з ковідом

  • 19.04.2021, 11:16
  • 664

Відсутність страхових виплат, нестача кисневого обладнання, низькі зарплати та неповага влади – про це говорили медики Черкащини під час зустрічі з п‘ятим президентом Петром Порошенком та депутатами від «ЄС»

Директор департаменту охорони здоров’я Черкас Всеволод Кульчиковський розповів про кричущий випадок, коли родичі померлого від коронавірусу лікаря через суди змушені добиватися страхової виплати.

Наталя Горьова, директорка Канівського центру первинної медико-санітарної допомоги, закликала передбачити доплати за роботу з ковідними хворими для сімейних лікарів, які на місцях беруть на себе перший удар.

«У постанові про доплати 300% немає однієї із найбільш важливих лікарських професій — ні сімейного лікаря, ні терапевта, ні педіатра. Всі ми розуміємо, що все починається із сімейного лікаря. Ми повинні лікувати всі хвороби, всі з ковідом повинні звернутися до сімейного лікаря. Тільки ця професія достойно не оцінена. Зі статистики нашого закладу, а Канів був у червоній зоні, 20% заражених на ковід мали пневмонію, і тільки 5,2% перебували в інфекційних лікарнях», — наголошує Горьова.

Директорка Канівської лікарні гірко іронізує: «Вдячність» від міської влади я отримала. Мене, як керівника, і моїх лікарів, замість того, щоб сказати «дякую», звинуватили у червоній зоні. Виявляється, ми були винуваті".

«Центральна влада має передбачити механізм залучення фахівців в ті бригади, які надають медичну допомогу хворим на ковід. Пологовий будинок номер 2 був переобладний нашими зусиллями в ковідний шпиталь на 150 ліжок. Питання в тому, що на комплектування тих бригад, які будуть надавати допомогу пацієнтам, ми не можемо залучити волонтерів і медпрацівників нашими внутрішніми розпорядженнями, наказами. Для цього потрібні діі центральної влади, які б дозволили використовувати наш ресурс», — зазначає Всеволод Кульчиковський.

Лікарі також говорять, що відсутність достатньої кількості вакцин підриває довіру до самого процесу імунізації.

«Хочу попросити вас звернути увагу і якось законодавчо врегулювати питання вакцинації. Ми почали вакцинувати. І вакцина закінчилася. Люди тепер питають про вакцину: чи буде AstraZeneca на другу дозу. А ми не знаємо, що їм відповідати, і це також підриває довіру до медиків. Ми згодні працювати і у суботу, і у неділю, проводити вакцинацію», — говорить директорка Канівського центру.

Вона також зазначила, що є необхідність унормувати роботу мобільних бригад з вакцинації, адже після введення дози пацієнт має півгодини перебувати під наглядом медиків.

«Мобільна бригада виїде, вакцину зробить. Але як забезпечити 30 хвили нагляду за хворим після вакцинування? На це питання ніхто не дає відповідь».

«Перш за все я хочу попросити пробачення перед вами за ганебну поведінку тої влади, яка в такий спосіб оцінює роботу лікарів. Я хочу подякувати усім лікарям, які сьогодні самовіддано працюють», — говорить Петро Порошенко.

«Ми негайно з нашою фракцією порушимо питання щодо розповсюдження дії постанови про 300%-надбавки на тих лікарів, які задіяні у виявленні і лікуванні ковідних хворих, в тому числі і сімейних лікарів», — зазначив лідер «Європейської Солідарності».

Як відомо, «Європейська Солідарність» ініціює позачергове засідання Верховної Ради для обговорення питань пандемії, зриву процесу вакцинації, посилення захисту медпрацівників. Фракція зібрала необхідну кількість голосів народних депутатів.

8 квітня Петро Порошенко презентував оновлений стратегічний антиковідний план, який передбачає 10 кроків для захисту українців від пандемії. Він передбачає швидку вакцинацію для громадян, організацію виробництва вакцин в Україні, соціальний захист для медпрацівників, економічну підтримку для громадян та соціально відповідального бізнесу в умовах локдауну, достатнє забезпечення лікарень кисневим обладнанням та медикаментами, розширення кількості ліжок за рахунок відомчих медзакладів.

Схожі новини