Корисна випічка: яке борошно обрати для дієтичних смаколиків
- 21.04.2021, 20:30
- 5 414
Під час обробки всі поживні речовини в пшеничному борошні руйнуються, а вуглеводи набувають негативних властивостей. Але це зовсім не означає, що від борошняних продуктів слід відмовлятися
Пропонуємо п'ять видів цільнозернового борошна, вироби з яких не тільки не є небезпечними, а навіть корисні.
Гречане борошно
Учені виявили, що гречане борошно знижує рівень цукру в крові на 20%, а тому незамінне для тих, хто страждає на діабет.
Гречане борошно багате клітковиною, тому вироби з неї сприяють профілактиці серцево-судинних захворювань. Харчові волокна «збирають» залишки жовчних кислот, жирів і «поганий» холестерин. Хліб, млинці, оладки з гречаного борошна гарантують повноцінне надходження в організм калію, цинку, марганцю і магнію.
Рисове борошно
Для мешканців Азії рисове борошно — звичний щоденний продукт. З нього роблять рисовий папір для ролів і безліч солодощів. На його основі печуть пироги і готують дієтичні торти. Всі цінні властивості борошна зберігаються, адже його виробляють з цільних зерен. Хліб з рисового борошна- це джерело вітамінів групи В і РР.
Кукурудзяне борошно
Кукурудзяне борошно буває грубого і дрібного помелу. Його мінус в тому, що воно не володіє такими пекарськими властивостями як пшеничне: тісто з нього погано «підіймається», хліб виходить пористий і швидко черствіє. Кукурудзяне борошно не містить глютену, а тому корисне для тих, хто страждає на целіакію. До складу кукурудзяного борошна входять дві незамінні амінокислоти — триптофан і лізин, без яких неможливе кровотворення і вироблення важливих гормонів. Хліб з кукурудзяного борошна багатий кремнієм, нестача якого призводить до втрати еластичності судин, що може стати причиною до інфаркту та інсульту.
Лляне борошно
Лляний хліб містить в сім разів більше калію, ніж банани, які вважаються одним з головних його джерел. Тому лляне борошно незамінне для тих, хто страждає серцево-судинними захворюваннями.
Воно має високу харчову цінність і може дати організму необхідні білки — їхніх зміст в борошні досягає 50%. У лляному борошні також є виключно корисні жири Омега-3 в правильній пропорції з Омега-6. Воно — джерело лігнанів — корисних речовин, що володіють протираковими властивостями.
Амарантове борошно
Насіння амаранта і борошно з нього — рекордсмени за вмістом сквалену — потужного антиоксиданту, який захищає організм від розвитку ракових пухлин. Амарант перевершує всі зернові культури за вмістом калію і цінних амінокислот: 100 г борошна містить 15 г необхідного організму білка. Універсальність амарантового борошна полягає в тому, що з нього можна робити не тільки хліб, але також його додають в каші і пюре. Це природний постачальник лізину в клітини — амінокислоти, необхідної для боротьби з вірусними інфекціями.
Читайте також: Які крупи корисно їсти щодня: поради дієтологів