Передплата 2024 ВЗ

Чи варто щеплюватися перехворілим на COVID: думка генетика

  • 18.04.2021, 16:35
  • 826

Рівень антитіл проти коронавірусу не має значення для вакцинації, це лише маркер клітинного імунітету. Водночас на щеплення можна йти, навіть не здавши тест на антитіла

Про це заявив патофізіолог і генетик, доктор медичних наук Віктор Досенко в інтерв'ю Zn.ua. За його словами, незважаючи на будь-які титри, за можливості вакцинуватися обов’язково потрібно.

«Пів року чекати не треба, лише повністю одужати. І зробити щеплення, щоб бути впевненим, що ваша імунна система запам'ятала урок COVID-19», — зазначив він.

Фахівець підкреслив, що щеплення стимулює клітинний імунітет до вірусу. Також додав, що саме для цього створені інноваційні вакцини AstraZeneca, Pfizer і Moderna.

Читайте також: «Навіть найгірша вакцина — краще, ніж легка форма ковіду» (відео)

«Інформацію про вірус в організм вносить або вектор (AstraZeneca), або матрична РНК (Pfizer і Moderna). Вона зчитуватиметься в наших клітинах, і в такий спосіб ми стимулюватимемо продукування Т-лімфоцитів», — пояснив Досенко.

Він запевнив, що китайська вакцина CoronaVac, яку зараз завозять в Україну, теж працює, «але поступається в ефективності вказаним вище препаратам».

«Тому що застосована стара, традиційна методологія, яка передбачає введення інактивованого вірусу, на який буде реагувати насамперед гуморальний імунітет антитіл», — підсумував генетик.

Схожі новини