Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Пережив Союз, не пережив Росію: у Москві закривають гастроном "Єлісеєвський"

  • 18.04.2021, 15:15
  • 751

Гастроном "Єлісеєвський", розміщений в історичній будівлі XVIII століття у Москві, зачиняє свої двері після 120 років роботи

Магазин на Тверській вулиці в центрі міста вперше відкрили в 1901 році в Імператорській Росії, повідомляє BBC.

Він продовжував роботу під час революції та успішно пережив Радянський Союз. Але зрештою пандемія Covid-19 та складна юридична угода про продаж будівлі призвели до закриття гастроному.

Речник «Єлісеєвського» Гліб Простаков заявив місцевим ЗМІ, що магазин закривається через юридичні проблеми.

З 2005 по 2015 рік будівля була власністю міста Москви, і нею керувала мережа супермаркетів «Алые паруса». Moscow Times повідомляє, що в 2015 році місто погодилося продати будівлю мережі, але контракт на продаж так і не уклали. Згодом у 2019 році мережа закрила усі свої магазини, за винятком «Єлісеєвського».

Хоча сама компанія не надала ніяких деталей, аналітики припускають, що на магазин сильно вплинула пандемія та падіння туризму.

Читайте також: Залишилося тільки канонізувати: Путіна і Сталіна зобразили на стінах храму

Раніше ця будівля була маєтком княгині Зінаїди Волконської. У ХІХ столітті вона часто приймала там відомих музикантів, художників та поетів, зокрема Олександра Пушкіна.

Потім родина Єлісеєвих, яка заробила свої статки на імпорті вина та фруктів до імперської Росії, відкрила там гастроном. Після революції у 1917 році магазин націоналізували.

Протягом 20 століття, в радянські часи, він став відомим як місце, де можна було придбати рідкісні й недосяжні делікатеси, зокрема ікру.

Схожі новини