Передплата 2024 «Добра кухня»

Львівська облрада ухвалила Програму соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області на 2021 – 2023 роки

  • 13.04.2021, 17:35
  • 892

Мінімізація негативного впливу пандемії СОVID-19, забезпечення стабільного економічного зростання, підвищення рівня життя населення, продовження адміністративно-територіальної, медичної, освітньої та інших реформ – вектори Програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області на 2021 – 2023 роки

Документ, який сьогодні, 13 квітня, представив обласній раді перший заступник голови Львівської ОДА Андрій Годик, декларує пріоритетні напрямки розвитку в контексті реалізації стратегічних документів регіону: конкурентоспроможна економіка на засадах смарт-спеціалізації, якісне життя, збалансований просторовий розвиток, чисте довкілля, туристична привабливість.

Як наголосив у співдоповіді голова комісії з питань бюджету та соціально-економічного розвитку Володимир Квурт, вперше Програму ухвалено як середньострокову — на три роки, у минулих періодах це був щорічний документ.

«Однак наповнення Програми чітко не відображає поступ розвитку області до 2024 року. Також не враховано показники регіонального розвитку внаслідок децентралізації та стратегічні документи області, наприклад Стратегію розвитку гірських територій, Стратегію розвитку освіти, Стратегію управління відходами», — акцентував Володимир Квурт.

Варто зауважити, що складовою ухваленого документа — є Програма капітального будівництва об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення, яка реалізовуватиметься за рахунок коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2021 рік.

Перелік об’єктів Програми налічує 119 пунктів, з яких 70 об’єктів — заплановано завершити в поточному році.

Загалом на реалізацію Програми капітального будівництва планують скерувати 217 млн грн, з яких 7,9 млн грн — співфінансування проєктів ДФРР.

У розрізі галузей фінансовий ресурс розподілять на:

— охорону здоров’я — 70 млн грн;

— освіту — 69,2 млн грн;

— житлово-комунальне господарство — 25,5 млн грн;

— інше — 22,3 млн грн;

— культуру — 18,2 млн грн;

— спорт — 8,8 млн грн;

— адміністративні послуги — 3 млн грн.

Найбільш вартісними є об'єкти галузі охорони здоров’я, зокрема:

— влаштування відділень трансплантації кісткового мозку з придбанням спеціального обладнання КНП ЛОР «Західноукраїнський спеціалізований дитячий медичний центр» — 23 млн грн;

— добудова терапевтичного корпусу на 50 ліжок до існуючих корпусів Городоцької ЦРЛ — 16 млн грн;

— завершення реконструкції приймального відділення КП «Центральна міська лікарня Червоноградської міської ради — 11,7 млн грн.

Ознайомитися з переліком Програми капітального будівництва об’єктів соціально-культурного та житлово-комунального призначення на 2021 рік можна — ТУТ.

Додамо, що фінансування заходів Програми соціально-економічного та культурного розвитку Львівської області у 2021 — 2023 роках здійснюватимуть за рахунок бюджетних коштів, кредитних ресурсів, власних коштів господарюючих суб’єктів, грантів, міжнародної технічної допомоги, доходів від надання платних послуг бюджетними установами, благодійної, гуманітарної, спонсорської допомоги та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

«У подальшому, у 2022−2023 роках, нам необхідно рухатися в напрямку зменшення об’єктів незавершеного будівництва шляхом детального аналізу в частині їх важливості для громади та з метою завершення будівництва чи реконструкції. Вважаю, що практика останніх років розпочинати будівництво і його не завершувати — є щонайменше безвідповідальною», — підсумував Володимир Квурт.

Читайте також: Львівська облрада просить Зеленського відновити історичну справедливість