Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Транш МВФ під загрозою: в ОПУ розповіли про наслідки зриву

  • 13.04.2021, 17:30
  • 582

Якщо Міжнародний валютний фонд відмовить Україні у наданні кредиту до вересня, видатки державного бюджету будуть скорочені

Фото умовне
Фото умовне

Про це радник президента з економічних питань Олег Устенко розповів в інтерв’ю «РБК-Україна».

«З програмою МВФ пережити цей рік, вийти оновленими та стати на шлях сталого економічного зростання набагато легше. У нас є два пікових місяця з виплат держборгу — березень та вересень. У цьому році потрібно повернути 600 млрд грн боргу, з них 150 млрд грн — відсотки. Березень ми пройшли, до вересня готуємося, там буде більше виплата», — розповів Устенко.

Він підкреслив: якщо законопроєкти, необхідні для перегляду програми з МВФ, не будуть прийняті вчасно, то доведеться починати підготовку до перегляду бюджету.

«Важливо, щоб Рада впоралася зі своїм завданням вчасно. Інакше доведеться задіяти план „Б“. Потрібно буде вирішувати питання, де можна заощадити, доведеться переглянути витрати. Необхідно бути готовими до виходу на зовнішні ринки та позичати під більш високі відсотки, чого, звичайно, не хотілося б», — зазначив радник президента.

Також він наголосив, що шанси отримати гроші від МВФ є досить високими.

«Підкреслю, що шанси на те, що ми встигнемо все в строк й отримаємо фінансування МВФ, досить високі. Точно вище, ніж 50%», — запевнив Устенко.

Читайте також: «Львів шаленими темпами рухається до дефолту»

Схожі новини