Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Китаї зізналися, що ефективність їхніх вакцин є занизькою

  • 11.04.2021, 13:55
  • 682

Генеральний директор Центру з контролю та профілактики захворювань у Китаї Гао Фу визнав, що ефективність китайських вакцин проти коронавірусу COVID-19 є низькою

Таку заяву він зробив на пресконференції в суботу, 10 квітня, інформує агентство Associated Press.

За словами Гао Фу, уряд Китаю розглядає можливість змішування (комбінування) вакцин, щоб підвищити їхню ефективність. Гао Фу наголосив, що наявні вакцини проти COVID-19 «не мають дуже високого рівня захисту».

За його словами, зараз країна вирішує, «як вирішити проблему низької ефективності наявних вакцин», інформує видання South China Morning Post.

Один із варіантів — скорегувати дозування, інтервал між дозами або збільшити кількість доз. Другий спосіб — змішувати (комбінувати) вакцини, під час виробництва яких використовуються різні технології.

«Зараз офіційно обговорюється питання, чи слід нам використовувати вакцини різних технічних виробництв для імунізації», — заявив чиновник.

Наразі Китай не рекомендує змішувати різні вакцини.

Гао Фу також визнав ефективність західних вакцин, виготовлених за технологією мРНК (це такі вакцини, як Pfizer і Moderna, виготовлені за технологією матричної РНК).

«Всі мають зважати на ті переваги, які вакцини мРНК можуть принести людству. Ми повинні уважно стежити за цим, а не ігнорувати тільки тому, що у нас вже є кілька типів вакцин», — зазначив він.

Читайте також: Були укуси кажанів: китайські вчені порушували норми ВООЗ

Раніше Гао Фу порушував питання про безпеку мРНК-вакцин. Як зазначає агентство АР, у грудні він заявляв, що «не можна відкидати негативні побічні ефекти».

Пекін поки не схвалив використання іноземних препаратів для вакцинації проти коронавірусу в країні.

Видання South China Morning Post вказує на той факт, що це вперше провідний китайський вчений публічно визнав відносно низьку ефективність китайських вакцин. Так, якщо ефективність вакцини, виробленої Pfizer, склала більше 90%, то показники китайських вакцин відчутно нижчі. Наразі доступні кілька китайських інактивованих вакцин.

Наприклад, за результатами клінічних випробувань у Бразилії вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech показала ефективність на рівні близько 50,4% (а за підсумками випробувань у Туреччині — 83,5%).

Китайська компанія Sinopharm заявляла, що дві її вакцини мають ефективність 79% і 72,5 відповідно, а компанія CanSino заявила про ефективність свого препарату на рівні 75%.

Варто відзначити, що Україна придбала майже 2 млн. доз вакцини CoronaVac від компанії Sinovac Biotech. Поки що в нашу країну доставили 215 тисяч доз.

Схожі новини

Популярне за добу

Популярне за тиждень