Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Південноафриканський штам більш стійкий до вакцини Pfizer, - вчені

  • 11.04.2021, 10:15
  • 571

Південноафриканський штам коронавірусу може бути помітно стійкішим до вакцини, яку виготовили компанії Pfizer & BioNTech, ніж інші його варіанти

Про це йдеться в дослідженні ізраїльських вчених з Тель-Авівського університету і фахівців мережі медичних установ Клаліт, пише The Times of Israel.

Вчені взяли аналізи у 150 вакцинованих громадян Ізраїлю, тест на коронавірус виявився позитивним.

Частка південноафриканського штаму COVID-19 у вакцинованих виявилася у вісім разів вищою, ніж його частка серед інфікованих, які не отримали щеплення.

За словами головного автора дослідження професора Аді Стерна, фахівці очікували тільки один випадок даної мутації, але отримали вісім. Вчені дійшли до висновку, що південноафриканський штам більш стійкий до вакцини, ніж британський або вихідний варіант.

«Це перше в світі дослідження, засноване на реальних даних, які показують, що вакцина менш ефективна проти південноафриканського варіанту», — зазначили вчені.

Фахівці додали, що робити остаточні висновки зарано. Для отримання максимально точної інформації необхідно продовжити дослідницьку роботу.

Читайте також: Імунітет не врятує: вчені розповіли про небезпеку бразильського штаму COVID-19

Нагадаємо, 1 квітня виробник вакцини Pfizer заявив, що препарат на 91% ефективний в запобіганні захворювання і на 100% захищає від південноафриканського штаму коронавірусу.

Україна також очікує поставки першої партії вакцини від коронавірусу Pfizer.

Згідно з планом МОЗ, американським препаратом вакцинуватимуть мешканців і персонал будинків для літніх людей, які включені у перший етап вакцинації. Вакцину Pfizer також використають для щеплень співробітників Державної служби з надзвичайних ситуацій і Держприкордонслужби.

За даними Міністерства охорони здоров'я, в Україні виявили і британський, і південноафриканський штами коронавірусу.

Схожі новини