Передплата 2024 «Добра кухня»

Декомунізація – це питання національної безпеки, - Порошенко

  • 09.04.2021, 10:19
  • 692

«Імена катів з карти України — геть, це не обговорюється» — це був непорушний принцип, якого дотримувалася наша команда, офіційно розпочинаючи декомунізацію в Україні

Про це пише п’ятий президент України, лідер партії «Європейська Солідарність» Петро Порошенко у Фейсбуці.

«Тоді ми перші зробили зусилля, щоб наздогнати в Україні те, що було зроблено 25 років тому в країнах посткомуністичної Європи», — зазначає Порошенко.

Порошенко дякує українським парламентарям, які 9 квітня 2015 року ухвалили чотири історичні закони і дали старт процесу декомунізації. Завдяки цьому було перейменовано майже 1000 населених пунктів і 52 тис. топонімів у населених пунктах, демонтовано більше 2,5 тис. комуністичних пам’ятників.

«Ці закони, зокрема, заборонили радянську символіку, відкрили архіви радянських спецслужб та визнали борцями за незалежність України УПА й інші організації.

Фактично декомунізація в Україні розпочалася набагато раніше. Вищезазначені документи лише закріпили і легалізували прагнення українців звільнитися від імперського впливу і повернутися до власної історичної пам’яті.

Тому мене разом із багатьма українцями обурює і шокує чергова спроба відкату «зеленої» влади назад — від проспекту Бандери до проспекту Московського.

Декомунізація була і досі залишається питанням національної безпеки, моральним обов’язком перед мільйонами українців, знищених більшовизмом, а також — знаком поваги до сучасних героїв, які нині захищають Україну від нащадків сталінських катів", — пише Порошенко.

Схожі новини