Передплата 2024 «Добре здоров’я»

«Львів шаленими темпами рухається до дефолту»

На повернення позичених у державних банках коштів не вистачає 200 мільйонів гривень

Керівник департаменту фінансової політики Львівської міської ради Олег Іщук ошелешив заявою: «Львів шаленими темпами рухається до дефолту. 21 червня цього року ми повинні віддати 440 мільйонів „Ощадбанку“ в Києві — за наші запозичення. За моїми підрахунками, не вистачає понад 200 млн грн. Таким чином я повністю припиняю всі видатки з бюджету розвитку для того, щоб запобігти дефолту, який нам грозить божевільними темпами. Майте на увазі, ми прийняли бюджет розвитку у 850 млн грн. За перший квартал надійшло лише 4%. Я повітрям фінансувати не можу».

Бюджет розвитку не поповнюєть­ся через слабкі продажі комуналь­ного майна й земельних ділянок. Чиновники кажуть, у всьому винна коро­навірусна криза, коли левова частка біз­несу поставлена на паузу…

Олег Іщук також повідомив, що, окрім провалу бюджету розвитку, Львів не виконав бюджет загального фон­ду за перший квартал. Так, за квар­тального плану 1 млрд 993 млн 807,6 тис. грн недоїмка становить 35 млн 979,8 тис. грн. «Із 73 ОТГ Львівської області бюджетний план першого кварталу за доходами загального фон­ду не виконали 19 ОТГ», — заявив чи­новник.

«Заява Олега Іщука мене шокувала більше, ніж вас, — сказала у коментарі для „ВЗ“ голова депутатської комісії фінансів і планування бюджету На­талія Шелестак. — Будемо думати, що робити, аби врятувати ситуацію. Єди­не, у чому можу запевнити — грошей на поточні захищені видатки, зокре­ма зарплати, вистачить. Також не мо­жемо не оплачувати комунальні послу­ги чи борги. Я неодноразово говорила, що у нас дуже багато боргів. Їх повер­тати треба не лише банкам, маємо інші фінансові зобов’язання. Значить, до­ведеться не реалізовувати запланова­ні проєкти, які фінансуються з міської скарбниці».

P. S. Після того, як заява Олега Іщу­ка створила чималий резонанс, чинов­ник вирішив виправдатися. «Ситуація під контролем, вживаються заходи, щоб своєчасно розрахуватися, і жодного де­фолту у нас не буде. Львів завжди вчас­но виконує свої фінансові зобов`язання», — сказав Іщук. Проте записи із засідання комісії фінансів міськради свідчать, що Іщук справді говорив про дефолт, а зго­дом вирішив трохи пом’якшити наслід­ки…

Схожі новини