Передплата 2024 ВЗ

Жінки, які знаходяться в стресі, вдвічі частіше народжують дівчаток, - дослідження

  • 08.04.2021, 18:45
  • 745

Жінки вдвічі частіше народжують дівчаток, якщо в період зачаття вони відчувають стрес

Про це повідомляє Daily Mail.

Учені з Іспанії заміряли рівень кортизолу, гормону стресу, в волоссі 108 жінок приблизно з дев’ятого тижня вагітності до пологів. Перший замір відбувався у період до зачаття.

Отримані дані підтвердили, що плід вразливий до материнського стресу, який може зіграти вирішальну роль в його розвитку.

«Результати, які ми побачили, здивували нас», — заявила автор дослідження і психолог Марія Ізабель Перальта-Рамірес з Університету Гранади.

«Вони показали, що у жінок, які народили дівчаток, концентрація кортизолу в волоссі за кілька тижнів до, під час і після зачаття була вища, ніж у тих, у кого на світ з'явилися хлопчики».

Це означає, що стрес, який відчувають матері під час зачаття і під час вагітності, може впливати на перебіг вагітності, пологів і навіть на розвиток нервової системи немовляти.

«Наша дослідницька група оприлюднила в численних публікаціях дані про те, як психологічний стрес матері викликає більшу кількість психопатологічних симптомів під час вагітності», — вказала професор Перальта-Рамірес.

«Стрес також може спровокувати «післяпологову депресію, велику ймовірність операцій, збільшення часу, необхідного для початку лактації, або погіршення нервового розвитку дитини через шість місяців після народження», — додала науковець.

Вчені пояснили, що це дослідження — одне з небагатьох про вплив стресу, що відчувається під час і навіть до зачаття, а не просто психологічного стресу під час вагітності. На думку дослідників, можливо, їх результати можна пояснити стрес- системою організму, що змінює концентрацію статевих гормонів під час зачаття, але як саме вона працює, поки незрозуміло.

Є свідчення того, що на визначення статі дитини може впливати тестостерон — і щовищий рівень допологового стресу, то вищий рівень жіночого тестостерону. Також, як пояснила команда, є докази того, що сперматозоїди, що несуть Х-хромосому — і, отже, здатні зачати плід жіночої статі — найкраще можуть проходити через цервікальний слиз в несприятливих обставинах .

«Є й інші можливі результати, які можуть пояснити це явище», — зауважила професор Перальта-Рамірес.

«Серед найсильніших теорій — те, що більше випадків переривання вагітності з плодом чоловічої статі відбувається в перші тижні вагітності за медичними показаннями в ситуаціях важкого материнського стресу.

Читайте також: Молоко, сметана, сир додадуть здоров’я й сил

Схожі новини