Передплата 2024 «Добра кухня»

Які російські товари під забороною

  • 08.04.2021, 16:30
  • 762

Кабінет міністрів України розширив перелік товарів, які заборонено імпортувати з Росії

До списку потрапили харчові продукти й побутова хімія.

Як повідомили ЗМІ, постанова розпочне діяти вже через тиждень.

Згідно з постановою уряду № 269, до переліку заборонених потрапили 24 групи товарів.

Серед них:

  • пшениця;
  • соняшникова олія;
  • мийні засоби та засоби для чищення;
  • туалетний папір і паперові серветки;
  • бурові установки і деталі.

«Ця постанова має більше політичний, ніж економічний характер. Ці групи товарів, які перераховано, на пересічного споживача й на економіку країни істотного впливу не матимуть. Щодо пшениці й олії ми самі є великими експортерами. І навіть конкуруємо з росіянами, адже у нас одні й ті самі ринки», , — сказав перший віцепрезидент Торгово-промислової палати України Михайло Непран.

Перелік заборонених для ввезення в Україну товарів із Росії існує з 2015 року. І відтоді його періодично переглядають і розширюють.

Подібний перелік був своєрідною відповіддю на торговельну війну, яку Росія розпочала ще в 2009 році. Спочатку було заборонено ввезення з України яловичини, потім сиру, молока та інших видів сільгосптоварів. Від початку збройної агресії Росії Україна почала адекватно відповідати на ці обмеження.

«Росія зараз багато в чому заблокувала для нас свій ринок, — розповів колишній виконувач обов'язків міністра розвитку економіки й керівник із політичних питань Київської школи економіки Павло Кухта. — А ми блокуємо для них свій і переводимо експортні потоки на Європу, що для нас дуже добре.

Цей ринок у десятки разів більший за російський. До того ж, він цікавіший із погляду розвитку нашого бізнесу. Він сучасніший, тому нашим компаніям потрібно опановувати нові технології та нові методи управління".

Читайте також: Санкції треба застосувати й до спонсора «Слуги народу» і контрабандиста Іллі Павлюка — ексміністр фінансів Данилюк

Схожі новини