Передплата 2024 «Добрий господар»

Від рівня материнського стресу залежить стать дитини - дослідження

  • 10.04.2021, 11:55
  • 721

Як показало нове дослідження, жінки в два рази частіше народжують дівчаток, якщо в період зачаття вони відчувають більший стрес

Про це повідомляє Daily Mail.

«Вчені з Іспанії заміряли рівень кортизолу, гормону стресу, у волоссі 108 жінок приблизно з 9-го тижня вагітності до пологів. Кожне вимірювання охоплювало період за три попередні місяці — це означає, що перше вимірювання охоплювало і період до зачаття», — йдеться в статті.

Отримані дані підтверджують, що плід вразливий до материнського стресу, який може зіграти головну роль в розвитку майбутньої дитини.

«Результати, які ми побачили, здивували нас, — заявила авторка дослідження і психологиня Марія Ізабель Перальта-Рамірес з Університету Гранади. — Вони показали, що у жінок, які народили дівчаток, концентрація кортизолу у волоссі за кілька тижнів до, під час і після зачаття була вище, ніж у тих, у кого на світ з'явилися хлопчики».

«Ці дані є черговим свідченням, що стрес, який відчувають матерями під час зачаття і вагітності, може впливати на перебіг пологів і навіть на розвиток нервової системи немовляти», — повідомляється в статті.

«Наша дослідницька група продемонструвала в численних публікаціях, як психологічний стрес матері викликає більшу кількість психопатологічних симптомів під час вагітності», — вказала професор Перальта-Рамірес.

Стрес також може спровокувати післяпологову депресію, проблеми з лактацією та уповільнення розвитку дитини через шість місяців після народження.

Читайте також: П’єш каву — лікуєш… діабет!

На думку науковців, їхні результати можна пояснити «стрес-системою» організму, що змінює концентрацію статевих гормонів під час зачаття, але як саме вона працює, поки незрозуміло", — пише Daily Mail.

«Вірогідно, на формування статі дитини може впливати тестостерон: чим вище рівень допологового стресу, тим вище рівень жіночого тестостерону. Також, як пояснила команда, є докази того, що сперматозоїди, які мають Х-хромосому — і, отже, здатні зачати плід жіночої статі — найкраще пробиваються через цервікальний слиз в несприятливих обставинах».

«Є й інші гіпотези, які намагаються пояснити це явище», — зауважує професор Перальта-Рамірес. — Серед найсильніших теорій — ідея про те, що материнський стрес призводить до викидня плоду із чоловічою статтю".

Повні результати дослідження були опубліковані в Journal of Developmental Origins of Health and Disease.

Схожі новини