Передплата 2024 «Добра кухня»

Науковці дослідили, що кожна третя людина, яка хворіла на ковід, має психічні розлади

  • 07.04.2021, 13:00
  • 693

Науковці з Оксфордського університету з'ясували, що люди, які перехворіли на COVID-19, більш схильні до розвитку депресії, деменції, психозу та інсульту

У дослідженні взяли участь 236 379 пацієнтів, переважно мешканці США. Учені встановили, що у третини людей, які перехворіла на коронавірус, впродовж наступних пів року або виявляли психічні розлади чи порушення в роботі мозку, або стався рецидив неврологічних захворювань.

«Наше дослідження надає докази значної неврологічної та психічної захворюваності протягом шести місяців після зараження COVID-19. Ризики були найбільшими у пацієнтів, які мали тяжкий перебіг COVID-19, але не обмежувались ними», — йдеться в дослідженні.

Науковці зазначили, що серед психічних розладів у людей, що перехворіли на коронавірус, найчастіше спостерігалися тривога та депресія. Рідше, зокрема у пацієнтів із тяжким перебігом хвороби, спостерігалися інсульти, деменція та інші неврологічні розлади.

Дослідники пояснили, що тривожні розлади, швидше за все, були пов'язані зі стресом, пов'язаним тяжким перебігом хвороби або перебуванням у лікарні. Такі стани, як інсульт та деменція були пов'язані з біологічним впливом самого вірусу або реакцією організму на інфекцію в цілому.

Водночас вчені зазначили, що COVID-19 не був пов'язаний з підвищеним ризиком розвитку синдрому Паркінсона або Гієна-Барре.

Схожі новини