Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Благовіщення: історія, традиції та заборони свята

  • 07.04.2021, 08:35
  • 2 488

7 квітня православні віряни святкують Благовіщення (повна назва - Благовіщення Пресвятої Богородиці). Це третє за важливістю свято після Різдва та Великодня

Благовіщення у християнстві — блага вістка від архангела Гавриїла до Діви Марії про те, що вона непорочно зачне від Святого Духа і народить Ісуса Христа, Сина Божого.

У звичаях європейських народів асоціювалося з приходом весни, початком нового землеробського року. В англійській традиції свято називалося «Днем Марії» (англ. Lady Day) і позначало початок англійського Нового року до 1752 року.

Одна з провідних тем у християнському іконописі та європейському живописі.

Благовіщення згадується лише в одному з чотирьох євангелій — в Євангелії від Луки. Апостол Лука взагалі вважається євангелістом Богородиці, бо в його творах Богородиця згадується найчастіше.

Також цю подію пророкували пророки Старого Заповіту. Найчастіше пригадують пророцтво Ісаї: «То Сам Господь даст вам знак: Ось, Діва зачала і породить Сина, і дасть йому ім’я Еммануїл».

Архангел Гавриїл явився Діві Марії в містечку Назарет, коли вона набирала воду з джерела.

Цього дня відбувається святкова літургія, яка часто завершується хресним ходом та красивою традицією — випускати у небо білих голубів. Голуб — символ Святого Духа.

Головний колір богослужіння на Благовіщення — блакитний, його ще звуть Богородичним.

На Благовіщення дозволяється їсти рибу та випити трошки богослужебного вина — Кагору. Бажано сповідатися та причаститися, це вважається благословенням.

Наступного дня — 8 квітня — святкується собор Архангела Гавриїла, як головного благовісника, посланця від Самого Господа.

  • Відомий український етнограф Василь Скуратівський у книжці «Місяцелік» пише, що раніше селяни з особливою пошаною ставилися до цього свята, а тому вважали великим гріхом братися за будь-яку роботу. Особливо застерігали вагітних жінок, бо як працюватимуть, то, мовляв, відріжуть ногу своїй дитині.
  • Також існує повір'я, що навіть птиця на Благовіщення не в'є гнізда. За легендою, зозуля не має свого кубла й підкидає яйця в інші, бо колись на свято вила гніздо.
  • Цього дня господарі намагалися не брати яєць з кубел, бо вірили: якщо доторкнутися до них рукою, то начебто вилуплюватимуться курчата з двома головами.
  • Великим гріхом вважалося на Благовіщення позичати вогонь. Цей звичай зафіксований на всій території України.

Схожі новини