Передплата 2024 «Добрий господар»

Шмигаль розповів про підвищення пенсій: хто отримає надбавки

  • 06.04.2021, 16:15
  • 1 762

Наступні підвищення пенсій планується провести у липні, жовтні та грудні 2021 року

Про це прем'єр-міністр України Денис Шмигаль повідомив у Facebook.

Шмигаль нагадав, що в Україні завершилася індексація пенсій за березень, у результаті якої було виплачено 43 млрд грн, що на 20% більше, ніж за березень 2020 року. Крім того, з квітня почалася індексація пенсій для працюючих пенсіонерів, яка орієнтовно має торкнутися 400−600 тис. людей.

За словами прем'єра, з 1 липня будуть збільшені надбавки за понаднормовий стаж, надбавки учасникам та інвалідам війни, надбавки учасникам ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС, пенсії за особливі заслуги. Також буде підвищена мінімальна пенсія.

З жовтня уряд встановить щомісячні доплати до пенсії до 400 грн для пенсіонерів віком 75−80 років.

Чергове підвищення мінімальної пенсії, за словами Шмигаля, планується з грудня. Також у грудні думають збільшити надбавки до виплат окремим категоріям громадян.

«При цьому ми розуміємо, що для того, аби українці отримували пенсії у 2−3 рази вище, потрібно змінювати саму систему пенсійного забезпечення. За 30 років в Україні так і не запустили повноцінну накопичувальну пенсію, коли людина протягом трудового життя відкладає кошти на свій особистий пенсійний рахунок. Така система працює в більшості заможних країн і таку систему ми вже цього року плануємо запустити в Україні», — зазначив Шмигаль.

Читайте також: Кожен другий українець залишиться без пенсії в 60 років: скільки коштує стаж для пенсії

За його словами, уряд пропонує направляти 2% зі сплачених людиною податків на її особистий пенсійний рахунок. Також на цей рахунок потрапляють ще 2% від єдиного соціального внеску (ЄСВ), який сплачує за людину роботодавець.

Також пропонується, щоб людина самостійно могла обирати пенсійний фонд, який надалі інвестуватиме її кошти.

Зазначається, що фонди зможуть інвестувати кошти громадян лише у надійні та не ризиковані фінансові інструменти. При виході на пенсію українці зможуть самі обирати, чи забирати всі кошти відразу, чи отримувати виплати рівними частинами або навіть залишити частину виплат у спадок.

Водночас Шмигаль зауважив, що накопичувальна система не скасує солідарну, а доповнить її.

Шмигаль додав, що наразі уряд працює з експертами та народними депутатами, щоб врахувати всі деталі і сформувати найкращу модель запуску накопичувальної пенсійної системи. Заразом він зазначив, що впровадження накопичувальної системи триватиме не один рік.

Схожі новини