Передплата 2024 «Добра кухня»

Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти шукало плагіат у роботах Шкарлета незаконно, - суд

  • 05.04.2021, 18:35
  • 666

Окружний адміністративний суд Києва вирішив, що Комітет з питань етики Нацагентства із забезпечення якості вищої освіти, який виявив плагіат у роботах міністра освіти та науки Сергія Шкарлета, зробив це незаконно

Про це повідомив Шкарлет у своєму Telegram-каналі.

Міністр стверджує, що ОАСК «визнав протиправними дії Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти щодо встановлення наявності текстових запозичень без посилання на джерело» у низці його наукових робіт.

«За моїм позовом проти НАЗЯВО схвалено рішення про незаконність дій Комітету з питань етики. Як і обіцяв, у судовому порядку я захистив своє ім’я як науковця, який ніколи не займався плагіатом.

А тому всіх своїх політичних опонентів, які намагалися на цьому побудувати цілу кампанію з дискредитації, щиро вітаю з очікуваним фіаско", — написав Шкарлет.

Міністр вважає, що на деякий час Комітет з питань етики НАЗЯВО «перетворився на інструмент маніпуляцій».

«Тут йдеться не про мене, а про те, що зловживання повноваженнями та особисті інтереси окремих чиновників дискредитують інституційні засади академічної доброчесності», — додав міністр.

Шкарлет переконаний, що подібна практика має бути викорінена, а рішення про наявність чи відсутність плагіату в роботах українських вчених «має ухвалюватися виключно в межах чинного законодавства, уповноваженими структурами і тільки на підставі доведених фактів».

Водночас у статуті НАЗЯВО йдеться про те, що Комітет з питань етики може розглядати питання академічного плагіату і вносити відповідні подання до Нацагентства.

У НАЗЯВО «Українській правді. Життя» повідомили, що рішення суду коментувати ще не можуть, оскільки його офіційно поки не опублікували та станом на 5 квітня 2021 року копія рішення суду до Нацагентства не надходила.

Водночас у НАЗЯВО запевняють, що у разі задоволення позову оскаржуватимуть таке рішення в апеляційному суді.

«Вважаємо, що Комітет з питань етики Національного агентства діяв у межах своїх повноважень та чинного законодавства. Жодної політичної упередженості при ухваленні оскаржуваного рішення не було.

Втім, зазначимо, що це не перший позов до Національного агентства з подібними вимогами.

Два із них були задоволені судами першої та апеляційної інстанції, на відповідні постанови судів подані касаційні скарги до Верховного Суду. В одній зі справ, суд апеляційної інстанції задовольнив апеляцію Національного агентства та закрив провадження у справі.

Крапку в цих процесах поставить Верховний Суд, оскільки наразі відсутня правозастосовча практика в зазначеній категорії справ", — розповіли у НАЗЯВО.

Читайте також: Мама-мільйонерка та нова квартира: Шкарлет здивував декларацією

Схожі новини