Передплата 2024 ВЗ

Як місячні фази впливають на наш сон: дослідження

  • 03.04.2021, 20:15
  • 1 257

Американські вчені дослідили режим сну корінних народів Аргентини, які живуть без доступу до електрики, і виявили, що ті починають відчувати проблеми із засипанням перед повнею. Водночас науковці здивувалися, помітивши таку ж реакцію на фази Місяця у звичайних студентів із Сіетла

Про це повідомляє Healthy Walla.

Виявляється, місячні цикли можуть впливати на сон так само, як на припливи та відпливи океанських хвиль. Нове дослідження групи вчених під керівництвом професора Гораціо де ла Іглесіа з факультету біології Вашингтонського університету в Сієтлі, результати якого були опубліковані в журналі Science Advances, показало, що перед повнею люди, зазвичай, лягають спати на півгодини пізніше і сплять на 50 хвилин менше.

У дослідженні взяли участь 98 представників корінного народу тоба в Аргентині, також відомого, як плем'я кум. Їм роздали фітнес-трекери, аби вчені могли стежити за їхніми фазами сну протягом одного-двох місячних циклів.

Водночас учасники дослідження були з трьох різних громад: перша група добровольців жила в поселенні без доступу до електрики, друга — мала обмежений доступ до штучного світла, а третя — складалася з міських жителів, які регулярно користувалися електрикою.

Дивно, але виявилося, що незалежно від доступу до штучних джерел світла, всі учасники експерименту лягали спати пізніше і спали менше в ніч перед повнею. Кожен з них за 29,5 доби продемонстрував однаковий графік чергування фаз сну під час місячного циклу. Заразом час засипання варіювався від 30 до 80 хвилин, а тривалість сну змінювалася від 20 до 90 хвилин.

Ба більше, з'ясувалося, що міські жителі лягали спати перед повним місяцем ще пізніше і спали ще менше часу, ніж ті, що жили без доступу до електрики. Вчені були вкрай здивовані такими результатами, адже спочатку вони припускали, що індустріалізація з повсюдною доступністю штучних джерел світла, навпаки, допомогла людині пристосувати свій режим сну і неспання до індивідуальних потреб, зробивши його менш залежним від природних циклів.

Читайте також: Як позбутися від безсоння: сім ефективних порад

«Той факт, що ми спостерігали цю модуляцію навіть в громадах, які мали повний доступ до електричного освітлення, вказує на те, що цей ефект не зумовлений яскравим світлом Місяця, — пояснив Леонардо Кассірджі, науковий співробітник кафедри біології і один з авторів дослідження. — Можливо, річ в інших факторах, пов'язаних із супутником Землі».

Щоб переконатися в достовірності отриманих ними результатів, група вчених порівняла показники корінного народу тоба з даними, наданими 464 студентами з Вашингтонського університету в Сієтлі, які до цього брали участь в іншому дослідженні сну. У результаті коливання тривалості сну і засипання залежно від місячних фаз повністю збіглися.

Професор Гораціо де ла Іглесіа зауважив, що тим, хто страждає від безсоння, варто бути обережними у повню, коли «більшість людей має природну схильність пізніше засинати і спати меншу кількість часу».

Схожі новини