Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Львів’янка Наталія Букса – «Шаховий Гетьман»

Спільнота «Шахова Україна», яка щороку проводить конкурс «Шаховий Гетьман», підбила підсумки минулого року. Імена найкращих шахісток і шахістів України 2020-го назвали після опитування наших відомих гросмейстерів

Почесний титул «Шаховий Геть­ман» завоювала львів’янка, чемпіонка України Наталія Букса.

Фото zahid.espreso.tv
Фото zahid.espreso.tv

У списку чоловіків було 32 прізвища но­мінантів (9 з них пред­ставляли Львів). Пер­ше місце й звання «Шахового Гетьмана» виборов харківський гросмейстер Антон Ко­робов. Це його тре­тя перемога у конкур­сі «Шаховий Гетьман», але йому ще далеко до досягнення Василя Іванчука, який перема­гав тут вісім разів.

Наприкінці берез­ня відбулися шахові онлайн-турніри серед студентів: понад ти­сяча шахістів 317 на­вчальних закладів із 84 країн світу змагалися у бліці й рапіді. Гросмей­стери з Києва Кирило Шевченко (Львівський державний універси­тет ім. І. Боберського) та Юлія Осьмак (Уні­верситет «Долина Ріо-Гранде» з Техасу, США) впевнено стали перши­ми чемпіонами ФІДЕ з рапіду серед студен­тів. Однак через два дні античитерська комісія (стежить, чи не корис­туються учасники під­казками) раптом визна­ла, що у партіях Осьмак присутні елементи під­казок, і позбавила її звання чемпіонки. Не­справедливе рішення комісії обурило шахо­ву спільноту, а Осьмак була навіть готова про­йти перевірку на детек­торі брехні. На жаль, організатори оголоси­ли, що їхнє рішення пе­регляду не підлягає… Другою була колега Юлії Осьмак з Техасько­го університету полька Юлія Антоляк, якій і від­дали титул.

А тим часом…

Сумна звістка надійшла з німецького Кельна: на 88-му році життя покинув цей світ колишній львівський шахіст, один із перших майстрів спорту у місті Лева Юхим Ротштейн (1933−2021). Шахові традиції ро­дини тепер продовжує його син, гросмей­стер Аркадій Ротштейн.

Схожі новини