Передплата 2024 «Добра кухня»

Чим не можна запивати таблетки

Більшість людей запиває ліки тим, що є під рукою. І не завжди це вода. Але ніхто ніколи не замислювався, чим потрібно запивати лікарські засоби. Для того, щоб ліки правильно виконували свою функцію, потрібно правильно їх запивати, щоб не нашкодити організму

Що може трапи­тись, якщо запивати ліки неправильно:

  • знижується ефек­тивність лікарського засобу;
  • може спричини­ти отруєння, алергічну реакцію, ураження вну­трішніх органів та сис­тем;
  • травмування стра­воходу та слизових оболонок;
  • розвиток виразок.

Чай. Через вміст кофеїну та таніну чай може токсично впли­вати на організм. Всмоктування ліків уповільнюється та по­гіршується їх засвоєння. При запиванні чаєм лі­ків, які містять кофеїн та антидепресанти, може проявлятись нервове напруження та погірши­тися стан здоров’я. За­соби, які містять залізо, запивати чаєм не мож­на, токсичні солі можуть осідати на стінках киш­ківника та стравоходу.

Кава. Через вміст ко­феїну уповільнюється та порушується засвоєння лікарських засобів, зо­крема це стосується ан­тибіотиків. Кава токсич­но впливає на організм. Якщо запивати аспірин кавою, подразнюєть­ся слизова оболонка шлунка. Запиваючи ка­вою знеболювальні за­соби, послаблюєте їх дію.

Газована вода. Солі, які є у мінераль­ній воді, можуть не­правильно розчиняти оболонку таблетки, її функція порушується. Сульфаніламідну групу ліків можна запивати лужною водою. Міне­ральні води знижують ефективність лікар­ських засобів. Солодкі газовані води подраз­нюють стінки шлунка.

Алкоголь. Запива­ти ліки алкогольними напоями категорично забороняється. Таким чином ви отруюєте організм та порушує­те роботу внутрішніх органів. Противірусні лікарські засоби, які містять кодеїн, у по­єднанні з алкоголем порушують роботу внутрішніх органів та систем. Поєднання зі знеболювальними та жарознижувальними засобами спричиняє велике навантаження на печінку.

Якщо ви не знаєте, як правильно запивати ліки, порадьтеся з ліка­рем!

Схожі новини