Передплата 2024 «Добра кухня»

Розмінування окупованого Донбасу Україні триватиме приблизно 30 років

  • 28.03.2021, 16:30
  • 624

Про це в ефірі одного з українських телеканалів заявив віцепрем’єр-міністр України — міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков

Він зауважив, що вивчав досвід Хорватії з ліквідації наслідків збройного конфлікту 1991−1995 років, що виник під час виходу країни зі складу Югославії.

«25 років тому закінчилася та війна, а вони досі розміновують свої території. У них досі залишилося близько 500 кв. км нерозмінованих територій. До того ж, у дуже важкодоступних місцях: скелях, ущелинах, лісовій складній зоні. Цього року вони планують розмінувати до 50 кв. км», — резюмував Резніков.

За його словами, суму, необхідну на очищення Донбасу від вибухонебезпечних залишків війни, можна буде назвати тільки після повернення окупованих територій та повного аудиту, протее, беручи до уваги досвід Хорватії — йдеться про сотні мільйонів євро.

«Вони витратили, якщо я не помиляюся, дві цифри звучало, 800 та 900 млн євро — двома траншами за цей весь період було залучено на те, щоб тільки розмінувати», — підкреслив Резніков.

Міністр зазначив, що, на думку фахівців, нині щільність наявних мін і вибухонебезпечних речовин на території України більша, ніж у будь-якій точці світу.

«І якщо математично підійти, то один день війни дає п’ять-шість днів розмінування. Тобто, якщо у нас війна триває сім років, то, відповідно до хорватської матриці, нам доведеться розміновувати 25 років, а то і 30», — акцентував віцепрем’єр-міністр України.

Читайте також: Протягом доби у зоні ООС зафіксували 11 порушень режиму припинення вогню

Схожі новини