Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Імунітет не потрібен: 55% провакцинованих достатньо, щоб повернутися до нормального життя – експерти

  • 27.03.2021, 17:30
  • 677

Дослідження, зроблені за крайні кілька місяців, довели, що колективний імунітет до коронавірусу, мабуть, недосяжний

Однак для повернення до нормального життя в Ізраїлі він не так вже й потрібний. В країні є все необхідне для життя з коронавірусом.

Як йдеться на сайті «Гаарец», згідно з розрахунками вчених, для повернення до нормального життя достатньо повністю вакцинувати 55% населення. А Ізраїль вже перейшов поріг в 50%. Про це свідчить статистика міністерства охорони здоров'я.

Сайт покликається на статтю в журналі Nature «П'ять причин, чому колективний імунітет до коронавірусу, мабуть, недосяжний».

Надії на те, що до нього призведе масова вакцинація, не виправдалися. Є кілька причин: відмова від щеплення, як явище, значно більш масове, ніж передбачалося раніше, проблеми з законодавством щодо впливу на відмовників, нерішучість влади, які піддаються тиску груп лобіювання, поява нових штамів вірусу і пізня вакцинація дітей до 12 років.

«Науковий світ відходить від ідеї, що рішенням проблеми коронавірусу стане колективний імунітет», — визнав доктор Лоран Ансель Майерс, який очолює групу моделювання епідемії коронавірусу Техаського університету.

«Гаарец» спробував з'ясувати, чи поділяють цю думку ізраїльські вчені.

«Колективний імунітет — це занадто чорно-біла картина того, що відбувається. Насправді ж нюансів більше, — зауважив професор-вірусолог Джонні Гершуні з університету Тель-Авіва.

«Для колективного імунітету рівень вакцинації повинен досягти 70−80%. Але не факт, що це так вже необхідно, щоб повернутися до нормального життя. Той рівень, який досягнутий в Ізраїлі, вже дає достатній захист тим, хто в групі ризику».

Читайте також: Зеленський із Вірастюком обговорили вакцинацію на Франківщині

Схожі новини