Передплата 2024 ВЗ

В ОБСЄ блокують продовження мандату місії в Україні

  • 27.03.2021, 08:45
  • 548

Про це йдеться в заяві Міністерва закордонних справ України

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Україна вважає неприйнятним той факт, що окремі держави-учасниці ОБСЄ блокують рішення про продовження мандата Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ на Донбасі на наступні 12 місяців.

«У разі недосягнення консенсусу про продовження мандата, згортання діяльності СММ ОБСЄ гратиме на руку лише Російській Федерації. Незаконна військова діяльність збройних формувань РФ на тимчасово окупованих територіях Донецької і Луганської областей України залишиться поза полем зору міжнародної спільноти, припиниться міжнародна фіксація порушень державою-агресором режиму припинення вогню, що може призвести до подальшої неконтрольованої ескалації», — йдеться у заяві.

У відомстві зазначили, що чинний мандат місії закінчується 31 березня. У МЗС підкреслили, що вже від початку квітня ОБСЄ може втратити свій ключовий інструмент сприяння врегулюванню російсько-українського збройного конфлікту.

«Непродовження мандата СММ завдасть серйозного удару авторитету ОБСЄ як регіональної безпекової організації, виконання безпекових положень Мінських угод та домовленостей Нормандського формату критично ускладниться без моніторингу місії», — підкреслили у пресслужбі.

«Закликаємо усі сторони відмовитися від деструктивної позиції, приєднатися до консенсусу та уможливити продовження діяльності СММ ОБСЄ в Україні», — додали в МЗС.

Читайте також: У переговорах щодо Донбасу взяла участь терористка з «ДНР»

Схожі новини