Передплата 2024 «Добра кухня»

Гармонія сфер: астрономи записали "спів" галактик

  • 26.03.2021, 20:15
  • 909

Космічне агентство обробило цифрові фотографії від телескопів і подало їх в аудіоформаті

NASA за допомогою даних від космічної рентгенівської обсерваторії Chandra перетворило зображення центру Чумацького Шляху, галактик і туманностей в музику. Про це повідомляє космічне агентство.

«Телескопи дозволяють нам побачити, як виглядає центр галактики під різними типами світла. Перекладаючи спочатку цифрові дані (у вигляді одиниць і нулів), отримані телескопами в космосі, в зображення, астрономи показують те, що в іншому випадку людина не змогла б побачити» , — кажуть в NASA.

Також існує й інший процес — соніфікації, яка переводить дані у звук. Саме цей інструмент використовували у NASA для запису звучання центру Чумацького Шляху та різних галактик.

Відтворення починається з лівого боку зображення галактики і пересувається вправо, відображаючи звуки, які залежать від положення і яскравості джерел світла. Світло об'єктів, розташованих ближче до верху зображення, відтворюється як більш високі частоти, а інтенсивність світла регулює гучність.

Зірки і компактні джерела світла перетворюються в окремі ноти, а хмари міжзоряного газу і пилу звучать як стугоніння.

«Крещендо з`являється, коли ми досягаємо яскравої сфери у правому нижньому кутку зображення. Саме тут розташовується надмасивна чорна діра з масою у чотири мільйони Сонць. Вона розташована у центрі галактики і називається Стрілець А*. Саме там хмари газу і пилу найяскравіші», — відзначають в агентстві.

Читайте також: Perseverance записав мелодію Марса

Так само астрономи обробили туманність «Котяче Око» (Cat's Eye Nebula), галактику «Вир» (Whirlpool Galaxy), а також зображення космосу, отримане рентгенівською обсерваторією Чандра.

У рамках проєкту в музику перетворили й інші астрономічні зображення, такі як фотографії залишків наднової Кассіопеї, А і скупчення міжзоряного газу «Стовпи творіння».

Схожі новини