Передплата 2024 ВЗ

Розробники COVID-вакцини пообіцяли винайти ліки від раку

  • 21.03.2021, 10:35
  • 1 240

Вчені з Німеччини, які створили першу і найбільш ефективну вакцину від коронавірусу BioNTech/Pfizer, впевнені, що через кілька років зможуть створити ліки від раку

Про це написало AP.

Близько року тому Озлем Туречі, яка разом зі своїм чоловіком Угуром Шахіном стала співзасновницею німецької компанії BioNTech, вирішила використовувати технологію, яку вони розробляли протягом двох десятиліть, для боротьби з коронавірусом. Через 11 місяців було зроблено перший укол.

Дивно, але пандемія певною мірою може допомогти компанії в розробці ліків від раку.

Зараз Туречі та Шахін розуміють, наскільки важливою є кооперація на загальносвітовому рівні — врешті-решт, вони змогли створити першу вакцину від COVID-19 завдяки спільній роботі з американською компанією Pfizer, а також китайською Fosun Pharma. Так вони змогли «отримати активи, можливості і географічну присутність», про які й не могли мріяти раніше.

Завдяки тому, що авторитет компанії BioNTech зріс за час пандемії, у компанії з’являється більше коштів і сил, які можна скерувати на досягнення початкової мети — розробку ліків від раку.

Вакцини, вироблені BioNTech-Pfizer, використовують інформаційну РНК для передачі в людський організм «інструкцій» зі створення білків, які змушують його атакувати певний вірус. Той самий принцип можна застосувати, щоб змусити імунну систему боротися з пухлинами, вважають вчені.

Читайте також: Рак можна вилікувати за допомогою… верблюдиць

Туречі розповіла, що на основі цієї технології в компанії вже є відразу кілька вакцин проти раку. Але про конкретні терміни їй сказати складніше: «Зараз це важко передбачити. Але ми очікуємо, що наші вакцини будуть доступні вже через кілька років», — каже вона.

Зараз розробка ліків від раку сповільнюється тим, що в компанії намагаються впоратися з попитом на вакцини від COVID-19. Також вчені повинні продовжувати поліпшувати свою розробку через появу нових мутацій коронавірусу.

У п’ятницю, 19 березня, президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр нагородив Туречі і Шахіна однією з вищих нагород країни — орденом «За заслуги» під час церемонії, на якій була присутня канцлерка Ангела Меркель.

Схожі новини