Передплата 2024 «Добра кухня»

Тиранозаври не були жорстокими

  • 20.03.2021, 11:15
  • 752

Учені з’ясували, що таким їх робило життя

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Учені Андре Роу з Університету Брістоля (Англія) і його колега Ерік Снайвлі з Університету штату Оклахома застосували 3D-моделювання, щоб порівняти щелепи молодих і дорослих тиранозаврів.

Про це пише «Independent».

Для цього антропологи взяли скелет відомого дорослого тиранозавра Сью, який зберігається в Чикаго, в Польовому музеї природної історії. Як приклад молодих особин обрали юного тиранозавра з Монголії, якому на момент смерті було від трьох до шести років, а також тиранозавра Джейн з Музею природної історії Берпом (Іллінойс). Усі ці зразки були повними, тому ідеальні для такого дослідження.

Моделювання довело, що будова щелеп молодих ящурів унеможливлювала добування величезних шматків м’яса з плоті жертви. А їхні старші родичі могли так робити.

Дослідники зробили висновок, що щелепи молодих тиранозаврів не були пристосовані до великих навантажень. Вони годилися для того, щоб полювати на дрібну дичину, яка не вимагає великих зусиль для того, що впіймати і з’їсти.

Тоді, як дорослі тиранозаври харчувалися великими травоїдними динозаврами, такими, як трицератопс.

З цього випливає, що з віком полювання тиранозаврів ставало більш жорстоким.

Згідно з недавніми оцінками, сила укусу дорослого тиранозавра досягала 60 000 ньютонів. Для порівняння: сила укусу морських крокодилів — 16 000 ньютонів.

Читайте також: Зникнення динозаврів могла викликати комета, а не астероїд

Схожі новини