Передплата 2024 ВЗ

У фірмах родичів Медведчука і Козака тривають обшуки

  • 19.03.2021, 17:15
  • 625

Правоохоронці розслідують незаконне заволодіння землею на Закарпатті фірмою, яка належить дружині нардепа від ОПЗЖ Віктора Медведчука Оксані Марченко

За даними слідства, невстановлені посадові особи Воловецької РДА в результаті незаконної змови надали у приватну власність ТОВ «Спорт-Тур» (належить ТОВ «Інвестиційна Компанія «Терраінвест», кінцевим бенефіціаром якої є Марченко) земельні ділянки, що перебували у їх віданні, вивівши їх з державної власності, чим спричинили збиток державі.

Компанія «Спорт-Тур» побудувала на землях лісогосподарського призначення в урочищі «Паражин» спортивно-житловий та оздоровчий комплекс.

Також на вказаних земельних ділянках, за даними правоохоронців, було завдано шкоди лісу та ґрунту, зведено паркан та обмежено вільний доступ людей до спірної лісової ділянки, що є порушенням правил користування природними об'єктами та конституційних прав громадян.

Наразі тривають 10 обшуків в органах державної влади Закарпатської області та безпосередньо на території спортивно-оздоровчого комплексу для виявлення та вилучення предметів та документів, пов'язаних з незаконним наданням земельних ділянок лісового фонду у довгострокове користування та продажу їх у приватну власність.

Крім цього, за даними джерела ЗМІ, правоохоронці розслідують ще одне кримінальне провадження, розпочате в березні 2021 року, стосовно неправочинного захоплення землі фірмою «Керамбуд», що належить братам нардепів Віктора Медведчука та Тараса Козака.

За даними слідства, службові особи ТОВ «Керамбуд» (кінцевими бенефіціарами якого є Богдан Козак та Сергій Медведчук), під час здійснення своєї господарської діяльності, пов'язаної із видовбуванням піску, глини та суглинку у кар'єрах на Львівщині (в с. Родатичі Городоцького району та в с. Великополе Яворівського району), без жодних договорів оренди із її власниками самовільно зайняли суміжні із кар'єрами землі запасу сільських громад та приватні землі громадян.

Відповідно підприємство вчиняє незаконне видобування корисних копалин та завдає збитки довкіллю у значних обсягах.

Також слідство встановило, що «Керамбуд» отримав в оренду земельні ділянки площею 16,66 га та 3,8 га для розробки кар'єру глини, однак, здійснював роботи поза межами наданих їм земельних ділянок, не облікує забір та використання води із свердловини, тощо.

Аби вилучити документацію, яка має значення у справі, 18 березня правоохоронці здійснили кілька обшуків та інших процесуальних дій у ТзОВ «Керамбуд».

За вилученою документацією та наслідками оглядів земельних ділянок спеціалісти Державної екологічної інспекції та Держгеокадастру призначили перевірку.

У подальшому буде інженерно-екологічна судова експертиза, яка встановить масштаби завданих збитків.

Читайте також: «Справа Стуса»: Кіпіані виграв суд

Схожі новини