Передплата 2024 «Добре здоров’я»

"Справа Стуса": Кіпіані виграв суд

  • 19.03.2021, 13:25
  • 621

Вахтанг Кіпіан та його захисник домоглися скасування рішення суду першої інстанції про заборону розповсюджувати книгу

Про це автор повідомив на своїй сторінці у соціальних мережах.

9 жовтня 2020 року Дарницький райсуд Києва зобов’язав видалити з книги Кіпіані «Справа Василя Стуса» згадки про голову політради партії «Опозиційна платформа — за життя» Медведчука, який був адвокатом поета, і заборонив поширення накладу книги без дозволу Медведчука.

Вахтанг Кіпіані на суді зазначив, що інформацію про діяльність Медведчука як адвоката за радянських часів він почерпнув із розсекречених архівів СБУ і дійшов висновку, що Медведчук насправді не дотримувався інтересів клієнта, а виконував вказівки згори. І це стосується не лише справи Василя Стуса, а і інших політичних в'язнів радянських часів.

Крім того, він додав, що ніхто не забороняє Медведчуку попрацювати в архівах і написати книгу зі своєю оцінкою історичних подій, учасником яких він був.

Своєю чергою, адвокат Кіпіані зазначив, що в компетенцію суду взагалі не входить оцінка історичних подій та фактів. А діяльність Медведчука як адвоката за радянських часів є цікавою лише тому, що Медведчук на сьогодні це публічна особа і також в суспільстві існує запит дізнатися правду про його роль в долі українського поета Стуса. Адвокат додав, що саме публічність особи Медведчука та суспільний інтерес до долі Стуса не було враховано судом першої інстанції.

Після того, як всі учасники судового засідання висловили свої точки зору, суд пішов до нарадчої кімнати ухвалювати рішення.

Слід зазначити, що ні Медведчук, ні його представники на засідання суду не з'явилися, хоча були повідомлені у належний спосіб про час і місце судового засідання.

В залі суду присутні активісти, які прийшли підтримати автора книги. Частина з них одягли футболки із написом «Стус чекає. Медведчука під арешт» та карикатурним зображенням Медведчука.

Біля будівлі суду була посилена охорона поліцейських та нацгвардійців.

Читайте також: Книги, що надихають: топ 2020 року

Схожі новини