Передплата 2024 «Добра кухня»

Перевірте, чи не світяться нігті: у людей, які перехворіли на коронавірус, виявили незвичайний побічний ефект

  • 19.03.2021, 08:30
  • 1 119

У хворих, які приймали противірусні препарати, під ультрафіолетом можуть світитися нігті

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Про такий незвичайний ефект повідомив один з пацієнтів у Росії, який вилікувався від коронавірусу. Він розповів, що коли перевіряв на справність ультрафіолетовий світлодіодний ліхтарик, то несподівано помітив, що у нього світяться нігті на руці. Чоловік продовжив експеримент, і протестував ліхтарик на своїх знайомих, які теж перехворіли. Такий ефект він виявив приблизно у десятка людей.

Медичний токсиколог, науковий журналіст Олексій Водовозов пояснив, що це явище називається біолюмінесценція, і його провокує не тільки препарат Фавіпіравір, рекомендований Міністерством охорони здоров'я РФ для лікування коронавірусної інфекції, але і гідроксихлорохін, який застосовували під час першої хвилі пандемії, пише МедПортал.

За його словами, можна припустити, що або сама молекула ліків, або її метаболіти працюють як люмінофор і накопичуючись в нігтях. А під впливом УФ перетворюють енергію у світіння.

«Може ще світитися волосся, воно теж добре накопичує», — додав експерт.

Однак медик наголосив, що поки вважати світіння нігтів симптомом коронавірусу не можна, адже причини цього незвичайного явища ще не вивчені. Такий ефект у тих, хто перехворів на COVID-19 трапляється часто, однак тільки у тих, хто вживав противірусні препарати.

Читайте також: Чому коронавірус викликає тромбоз: нове дослідження

Схожі новини