Передплата 2024 «Добре здоров’я»

У Львові триває виставка "Скарби Галичини"

  • 16.03.2021, 13:30
  • 666

Серед експонатів - меч вікінгів, "смайлик" та унікальні артефакти

Фото Львівська облрада
Фото Львівська облрада

Експозицію презентують з 16 березня у холі сесійної зали Львівської обласної ради.

«Експонати, які ми сьогодні маємо можливість оглядати, тут, в стінах обласної ради, є унікальними свідченнями того, що Львівщина з давніх віків була центром розселення і активної діяльності різних народів.

Зверніть увагу на «меч вікінга», на найстаріший кам’яний «смайлик», казан германського короля, на римський посуд та ще майже 200 артефактів — це речі, які знайшли тут, на Західній Україні, у нас під ногами.

Завдяки багаторічній спільній роботі львівських археологів і науковців нашого музею Львівщина стала міжнародним центром дослідження археології Західної України.

Щиро дякую організаторам виставки за їхню працю. Львівська обласна рада і надалі допомагатиме вченим в їхній цікавій роботі, яка допомагає краще пізнати і доторкнутись до минулого нашого рідного краю", — зазначила голова Львівської обласної ради Ірина Гримак.

На виставці екпонують найцікавіші артефакти пам’яток часів енеолітичних поселень на горах Жупан та Лисівка, в урочищі Лазки поблизу Винник або могильник римського часу у Карові і ще десятки інших.

Кожна з цих знахідок є безцінним джерелом інформації про наших предків та історію нашої країни. Серед них особливе місце посідає кам’яна плитка із зображенням солярного символу — т. зв. «смайлик», яка стала справжнім символом міста Винники.

Це і предмети побуту, особисті речі, прикраси, монети, які використовували мешканці Львова у XIV — XVIII ст. Їх знайшли під час археологічних досліджень у центральній частини міста.

На виставці можна оглянути близько 200 експонатів кращих зразків скарбів Галичини. «Найвизначнішим серед них є славнозвісний „Меч вікінгів“, який передали музею навесні 2019 року. З ним пов’язана цікава детективна історія. Чорні археологи спробували незаконно вивезти пам’ятку за кордон, але цьому вдалося запобігти. І тепер меч перебуває на зберіганні в Історико-краєзнавчому музеї», — розповів директор музею Ігор Тимець.

Читайте також: У Львові вперше покажуть фото, яке Леся Українка вважала найкращим

Схожі новини