Передплата 2024 ВЗ

Стрес, шкідливі звички та психологічні проблеми - причини переїдання

  • 12.03.2021, 20:15
  • 628

Регулярне переїдання - ознака розладу харчової поведінки. Аби припинити постійно їсти зайве, фахівці радять дотримуватися балансу

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Як визначити, що ми переїдаємо?

Існують кілька симптомів переїдання, які можна спостерігати у себе відразу після прийому їжі:

  • підвищується пульс (частота серцевих скорочень) понад 80 ударів за хвилину;
  • можливе відчуття жару, запаморочення, виділення поту;
  • можливе підвищення артеріального тиску порівняно зі звичним;
  • сонливість, важкість;
  • здуття живота, поява газів;
  • можлива поява печії;
  • неспокійний сон.

Причин переїдання теж чимало:

Заїдання депресії

Аби побороти стресовий стан, ліпше і корисніше зайнятися спортом, сходити в баню або сауну, вирушити на прогулянку. Проте аж ніяк не заїдати його солодощами. Тому більш раціональним рішенням буде боротьба саме з депресією, а не з відчуттям голоду. Не перекушуйте на ходу, щоб емоція насичення виникала швидше, ніж ви зважитесь на купівлю ще одного гамбургера.

Харчова жадібність

Часто люди перекушують на ходу, не відчуваючи ні смаку, ні запаху їжі. Саме через такі хаотичні перекуси можна перебрати денну норму калорій.

Незбалансоване харчування

Раціон повинен бути збалансованим. Якщо людину в дитинстві привчили харчуватись величезними порціями п’ять разів на добу, зрозуміло, що зберігши цю звичку в зрілому віці, проблем з фігурою вона не уникне. Напевно ви помічали, що після споживання одних продуктів, про голод можна забути на цілий день, тоді як після споживання інших — уже через дві-три години вже хочеться їсти. Намагайтеся впродовж дня харчуватися малими порціями, тричі або й чотири рази, однак дотримуйтеся балансу білків, жирів і вуглеводів.

Основні правила здорового харчування:

  • надавайте перевагу здоровій, органічній їжі власного приготування;
  • у кожній порції їжі половину мають становили овочі й зелень — вони багаті на клітковину та інші корисні речовини;
  • білки — це не тільки м'ясо, яйця, риба, а й бобові та молочні продукти. Нам не потрібно багато білків щодня, лише одна четверта загального об’єму харчів. Орієнтовно денна потреба в білку для дорослого — 50−70 грамів — це не більше, аніж розмір нашого кулака;
  • в одній четвертій нашої тарілки мають бути вуглеводи. Варто замінити прості вуглеводи складними, тобто замість очищеного рису вибирати гречку, макарони з твердих сортів пшениці тощо;
  • замість тваринних жирів споживайте переважно рослинні олії — вони багаті на поліненасичені жирні кислоти;
  • споживайте достатню кількість води;
  • дотримуйтеся режиму харчування 3−4 рази в день;
  • не пропускайте сніданок! Адже коли ми голодні, нам важче контролювати, що ми споживаємо і скільки;
  • їжте без поспіху, уважно, бо відчуття насиченості виникає згодом;
  • добре пережовуйте їжу — це сприяє травленню;
  • користуйтеся тарілками й горнятками невеликого розміру;
  • не тримайте «під руками» солодке, печиво, снеки, інші калорійні перекуси.

Також дієтологи радять для гармонії душі й тіла достатньо спати та обов’язково займатися спортом.

Читайте також: Гостра та солона їжа небезпечна на сніданок

Схожі новини