Передплата 2024 ВЗ

Росія хоче відправити в ОРДЛО своїх "миротворців", - Гармаш

  • 10.03.2021, 11:55
  • 692

Представник Донецької області України в ТКГ Сергій Гармаш заявив, що Росія може готує на Донбасі військову провокацію, аби ввести в ОРДЛО своїх "миротворців"

Про це він написав на своїй сторінці у Facebook.

«Росіяни готують на Донбасі військову провокацію, яка може стати приводом для введення в ОРДЛО «російських миротворців». Боячись, що провокація може викликати контрнаступ ВСУ — готуються до оборони.

Мета провокації та введення «миротворців» — створити на Донбасі нову реальність, яка зробить невигідні для Росії німецько-французькі «пропозиції по кластеру» вже неактуальними і дозволить законсервувати конфлікт за Абхазьким зразком (із «громадянами РФ» на лінії розмежування)", — наголосив Гармаш.

Він вважає, що окупанти націлені на «переформатування регіону у військову базу РФ під виглядом знелюднених „ДНР"-"ЛНР“ і можливості відновлення військових дій в будь-який потрібний для Москви момент».

«Якщо сценарій з приєднанням України до «ДНР-ЛНР» не виходить, а геополітичний фон стає несприятливим, то Москва починає грати по-іншому… Тому важливо відрізнити провокацію від наступу, правильно оцінювати дії супротивника і реагувати адекватно, не даючи приводу для введення «миротворців», — зауважив Гармаш.

Читайте також: РФ готується до великого наступу, — правозахисники

Він також зазначив, що не побачив у переліку дій, озвучених СПГ, заходів суто наступального характеру.

«Я, звісно, не військовий, проте підвезення будматеріалів для зміцнення позицій, навчання і підготовка до мобілізації резерву — це ймовірніше підготовка до оборони, а не до наступу. Завезення з Росії ПММ і боєприпасів — теж не безперечна ознака наступу. Тому варіантів три. Або в Москві знають про те, про що не знаємо ми, і справді готуються до наступу ВСУ.

Або на підґрунті рішень РНБО з Медведчуком і його телеканалами вони залякали самі себе і готуються, що Зеленський піде ще далі. Або ж вони дійсно готують провокацію (в якій уже заздалегідь звинуватили Україну) і будують оборонні рубежі на випадок успішної реакції з боку ООС", — написав представник у ТКГ.

Підготовка провокації, на думку Гармаша, ймовірна з урахуванням двох фактів.

«Перший — інформація про зусилля Росії, спрямовані на реалізацію ідеї про введення на Донбас російських миротворців, озвучена буквально тиждень тому. І другий — завершення німцями і французами, в рамках Н-4, роботи над «пропозиціями по кластерах», про які 5 березня заявив Андрій Єрмак. Дослівно: «Готова пропозиція наших німецьких і французьких партнерів щодо кластерів або, я б так сказав, логічних кроків, на базі яких можна створити дорожню карту припинення війни. Це проговорено. І ми чекаємо на відповідь від Російської Федерації», — повідомив Гармаш.

За його словами, Москва:

  • «вустами Гризлова звинуватила Україну „в провокуванні ескалації конфлікту на Донбасі“ (тобто не саме в ескалації, а в її провокуванні — це як попередження, що ескалація буде, але винна в ній заздалегідь Україна);
  • готує громадську думку, роздмухуючи військову антиукраїнську істерію в окупаційних і російських ЗМІ;
  • активізувала ремонти своїх позицій на передку і будівництво другої лінії оборони;
  • почала підготовку до мобілізації місцевих і своїх „добровольчих“ військових резервів;
  • розпочала пропаганду ідеї введення „російських миротворців“ на Донбас у міжнародних організаціях і підготовку до відповідної пропагандистської кампанії в ЗМІ».

Схожі новини