Передплата 2024 «Добра кухня»

Китайський зонд надіслав перші фото марсіанської Утопії

  • 09.03.2021, 15:15
  • 632

Китайські науковці оприлюднили перші детальні фото поверхні Марса, зроблені орбітальним зондом місії Tianwen-1 ("Питання до неба")

Про це повідомляє Китайське національне космічне управління (CNSA).

На орбіту Червоної планети апарат вийшов 10 лютого, з 26 лютого він розпочав наукові дослідження, зокрема фотографування поверхні Марса та вивчення мінерального складу.

Читайте також: Біблійний потоп? Марс продовжує шокувати астрономів NASA

Два з трьох опублікованих фото зробили панхроматичною камерою високої роздільної здатності (70 сантиметрів на піксель) з відстані 330−350 кілометрів від поверхні планети. Третє кольорове фото зроблене камерою середньої роздільної здатності, на ньому північна полярна шапка Марса.

Досліджував зонд ударний басейн рівнини Утопія, бо саме тут у травні-червні має сісти марсохід китайської місії. Діаметр найбільшого кратера на знімках — приблизно 620 метрів, усередині нього та поряд можна побачити піщані дюни.

У лютому на Марсі утворилася черга із земних апаратів. На планету висадився марсохід NASA під назвою Perseverance, який продовжить геологічні дослідження своїх попередників. Також на орбіту Червоної планети вийшов перший в історії арабський марсіанський зонд — це місія Об'єднаних Арабських Еміратів. 14 лютого цей зонд передав на Землю своє перше фото.

Схожі новини