Передплата 2024 ВЗ

Поблизу спорудженої Лукашенком АЕС збільшився рівень радіації

  • 07.03.2021, 18:30
  • 595

У соцмережах говорять про ускладнення з охолодженням

У неділю, 7 березня, білоруські медіа та користувачі соціальних мереж повідомили про негаразди в роботі Островецької АЕС або, як її ще називають, Білоруської АЕС.

«На АЕС щось могло трапитися, оскільки у прилеглих районах доза радіації вже перевищила показник в 30 мікрорентген на годину (максимальний показник безпечної норми). Хоча звичайний показник по Білорусі дорівнює 10 мікрорентген», — зазначає з цього приводу Nexta.

Видання стверджує, що відповідну інформацію отримало від своїх читачів.

Тим часом над Мінськом другу добу часто літають вертольоти.

«Про це передплатники нам повідомляли вчора, але не було приводу публікувати цю інформацію. Якщо це аварія, то в повітрі з'явиться йод. Сьогодні надійшла офіційна відповідь від Міненерго, там спростовують інформацію про збої в роботі першого енергоблоку БелАЕС», — додаkf Nexta.

«Система функціонує в штатному режимі, тривають регламентні роботи і випробування. Радіаційний фон в районі станції в нормі», — запевнили своєю чергою у відомстві.

Також у соцмережах можна знайти уривчасті свідчення про ускладнення роботи системи охолодження станції.

Білоруський опозиційний телеграм Нік і Майк, де постійно публікуються «зливи» з коридорів влади у Мінську, дав наступне повідомлення (нібито зі свого чат-боту):

«Днями сталася чергова НС на Островецькій АЕС. Збій дала система охолодження реактора. Ситуацію намагалися виправити вручну — від аварії врятувало спрацювання захисту. Але АЕС зупинилася, і зараз перебуває на ремонті.

З системою охолодження проблеми постійні. Вона, як і система вентиляції, була змонтована з вадами, які зараз постійно вилазять.

Усе це заважає запустити АЕС в роботу. Проблеми з охолодженням потрібно усунути, а ніхто не поспішає".

Мінські ЗМІ опублікували показники датчиків проекту Єврокомісії Radioactivity Environmental Monitoring, розташованих на кордоні Білорусі та Литви.

«Ранком 7 березня зростання (фону, — ред.) є, але наразі в межах норми», — зазначає радіостанція.

Всупереч заперченню з боку Євросоюзу, Островецька АЕС споруджена у безпосередній близькості до кордону з Литвою.

Проектом займалися росіяни.

Читайте також: Білорусь — найкраща ілюстрація того, чим могла обернутися поразка Майдану

Схожі новини