Передплата 2024 «Добрий господар»

"Королева" квітів: цікаві факти про троянду

  • 07.03.2021, 19:45
  • 2 629

Люди вирощують троянди вже понад 5 тисяч років

Фото з відкритих джерел
Фото з відкритих джерел

Найвища кущова троянда в світі — чайно-гібридна троянда Bewitched висотою 5,7 м. Її у 2017 виростив каліфорнієць Крістофер Роуз.

Згідно з Книгою рекордів Гіннеса, найвища плетиста троянда — це екземпляр «Сесіль Бруннер» висотою 27,7 м (як 8-поверховий будинок). Кущ культивували в Лос-Анджелесі у 2004 році.

Найдорожча троянда в світі — «Джульєтта». Щоб виростити цю троянду, знадобилося 15 років зусиль і 12 мільйонів євро інвестицій. «Джульєтту» презентували ​​на виставці квітів в Челсі в 2006 році. Незважаючи на обурливу первісну ціну, тепер можна купити квітку «Джульєтта» набагато дешевше, адже її продають флористи у всьму світі. Цю троянду вважають ідеальною весільною квіткою.

Найбільша троянда в світі виросла у Каліфорнії. Діаметр її квітки — 84 см! На першій виставці їй навіть забракло місця на столі — довелося ставити на підлогу.

А от діаметр найменшої у світі троянди — 1 см. Її бутони за розміром як рисове зернятко. Виростили квітку в Індії.

Найстаріша троянда в світі — «Tausendjähriger Rosenstock» (тисячолітня троянда) зростає на стіні собору Хільдесхайма в Німеччині. Цьому рожевому кущу більше 1000 років. Згідно з місцевою легендою, місто Хільдесхайм буде процвітати, поки живі кущі троянд. Хоча собор зруйнували бомбардувальники в 1945 році, потім його відновили. Як не дивно, квіти бомбардування пережили.

Існує навіть «космічна» троянда: у 2002 році NASA відправило в космос мініатюрну троянду під назвою «Нічна сенсація», щоб перевірити вплив низької гравітації на запах троянд. Виявилося, що квіти у космосі виробляли менше ефірної олії.

Читайте також: Квіти з желе

Схожі новини