Передплата 2024 ВЗ

Стерненко оскаржив вирок суду і звернувся до українців

  • 05.03.2021, 16:50
  • 946

Сергій Стерненко, засуджений до більш ніж 7 років ув'язнення у справі викрадення і катування людини, заявляє, що подав апеляційну скаргу, адвокати вимагають його звільнення

Про це повідомляє Telegram Стерненка.

На сторінці Стерненка у Telegram опубліковано його «апеляційну скаргу», яка не містить юридичного обґрунтування, а лише політичні заяви про незаконність вироку.

Там зазначається, що паралельно адвокати Стерненка працюють над своїми апеляційними скаргами.

Також вказується, що подання активістом апеляційної скарги призупиняє вступ вироку в силу, згідно зі ст. 400 КПК, тому Стерненко має бути звільнений.

5 березня в Одесі відбувався суд стосовно іншої справи, в якій Стерненка обвинувачують у вбивстві. Під час засідання захист вимагав звільнити Стерненка з-під варти, посилаючись на три обставини:

1) вирок, за яким арештували одесита, не набув чинності; у цьому питанні український закон містить правову невизначеність, оскільки підсудних часто арештовують на підставі вироку, який ще не є чинним;

2) подання скарги призупиняє дію вироку; саме тому адвокати апелювали до «скарги», поданої Стерненком;

3) закон передбачає, що будь-який слідчий суддя має звільнити людину, яку утримують без належних підстав; посилаючись на два попередні пункти, захист просив суддю у «справі вбивства» звільнити Стерненка, однак суддя відмовився приймати клопотання і порадив подати його через канцелярію суду.

Читайте також: Стерненко зателефонував Зеленському і «подякував за вирок»

Нагадаємо, 23 лютого 2021 року одеський суд засудив Сергія Стерненка та Руслана Демчука до 7 років і 3 місяців ув’язнення з конфіскацією половини майна у справі викрадення і катування людини. Нібито Стерненко й Демчук навесні 2015 року на Одещині напали на депутата Комінтернівської райради Сергія Щербича, аби той склав мандат.

Також Стерненка визнали винним у незаконному зберіганні травматичного пістолета.

У дев`яти містах організували акції на підтримку Стерненка, який називає себе невинним.

У Києві 23 лютого мітингували біля Офісу президента, там були сутички, затримали 24 людини, але потім відпустили.

До слова, Стерненко висловив вдячність усім, хто виходив на акції протесту.

«Поки ви не забуваєте, поки ви боретесь за мене, за інших політичних в'язнів, за Андрія Антоненка, то є шанс, що в нашій країні все буде гаразд. Якщо і надалі наша прекрасна влада буде чинити те свавілля, яке вона чинить, я переконаний, що вона закінчить не краще, аніж режим Януковича, тому що є ви — надзвичайно круті та сміливі люди, які розуміють, що диктатурі не місце в Україні», — зазначив активіст.

Стерненко додав, що його турбує мовчання президента Володимира Зеленського у справі.

«Тисячі людей вийшли під Офіс президента двічі, а він досі мовчить. Мені здається, що Володимир Зеленський може не розуміти, але, я маю таке переконання, що хтось дуже сильно хоче його підставити, або зіштовхнути його із громадянським суспільством», — додав він.

За словами Стерненка, мовчання Зеленського буде бити лише по ньому самому.

«Я чув, що 8 та 9 числа будуть проходити акції в Україні на підтримку політично ув'язнених, на підтримку, зокрема, Андрія Антоненка, який, я нагадаю, вже більше року без жодного доказу провини перебуває за ґратами, і я закликаю вас, друзі, обов'язково туди виходити, тому що ми маємо боротися за свої права. Якщо ми не будемо боротися, то у нас їх просто заберуть», — додав активіст.

Зазначимо, 8 березня протестувальники вирішили пікетувати державну дачу Володимира Зеленського. Збір оголошено на 16:00 біля метро «Видубичі».

9 березня активісти вирішили влаштувати збір біля «Президент Готелю» на вулиці Госпітальній.

«Там відбудеться з’їзд суддів, на якому хочуть обрати нових членів найвищого суддівського органу Вищої ради правосуддя та одного суддю до Конституційного Суду України. Саме недоброчесні судді у цих органах забезпечують суддівське свавілля та відсутність справедливості в країні», — пояснили організатори акції.

«У громадськості єдиний заклик — не проводити з’їзду суддів до зміни правил добору членів ВРП і КСУ. Інакше суддівська мафія і надалі братиме українців в заручники своїми рішеннями, віддаляючи нас від цивілізованого світу.», — наголошують активісти.

Схожі новини