Передплата 2024 «Добра кухня»

Дієві лайфхаки для доброго сну

  • 04.03.2021, 19:45
  • 1 010

Кожен другий мешканець великих міст має проблеми зі сном

Фото асоціативне
Фото асоціативне

Аби почуватися бадьоро протягом дня, варто дотриматися кількох простих порад.

Визначте, скільки сну вам необхідно

Кожен з нас живе за своїми біологічним годинником. Якщо ваша подруга чудово почувається після лише трьох годин сну, то це зовсім не означає, що і вам цього часу достатньо. Щоб визначити свою норму, щодня протягом тижня змінюйте тривалість сну, щоб зрозуміти, яка для вас ідеальна.

Спорт — наше все

Фізична активність допомагає не тільки підтримувати форму, але й налагоджує сон. Вас ніхто не змушує купувати абонемент на рік — буде достатньо скласти графік пробіжок на тиждень або виконувати комплекс вправ вдома. Так ви будете підтримувати судини в тонусі і допоможете своїй кровоносній системі добре функціонувати. Запам'ятайте правило: більше активності — міцніший сон.

Вечірній ритуал

Згадайте себе перед сном? Бездумне перегортання стрічки в соцмережах — це ваш звичний вечір, чи не так? Однак цей ритуал навпаки призведе до безсоння. Замість телефону покладіть поруч з подушкою книжку, яку ви все ніяк не встигали розпочати читати. Якщо не хочете читати, прослухайте новий альбом улюбленого музичного гурту. Головне — ніякого екрану перед очима.

Ставимо щодня однаковий будильник

Дехто звик ставити відразу кілька будильників з інтервалом в 15−20 хвилин. Так здається, що ми відпочиваємо ще кілька хвилин. Насправді організм так переживає неймовірний стрес: ви щойно заснули, як уже знову прокидатися. Подбайте про себе — ставте лише один будильник.

Ніякого насильства

Якщо нам треба вставати рано-вранці, ми буквально вкладаємо себе в ліжко якомога раніше. І ще не одну годину крутимося і злимося на себе, бо не можемо заснути. Не робіть так: якщо не вдається заснути швидко — почитайте книжку або послухайте музику.

Вимкніть світло

Для повноцінного сну необхідна тиша і цілковита темрява. Навіть нічник може позбавити вас сну. Тому обов’язково вимкніть все, що може вам завадити.

За даними британських дослідників, людина повинна спати приблизно 9 годин і 10 хвилин на добу. Цього достатньо для відновлення сил, і після пробудження людина буде добре виглядати. Також встановлено, що оптимальна година для того, щоб лягати спати — 21:45. Оптимальний час пробудження — приблизно сьома ранку.

Читайте також: Лікарі: «Здоровий сон омолоджує, одна ніч безсоння вбиває»

Схожі новини