Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Робот на дні: китайці занурять машину в Маріанську западину - відео

  • 04.03.2021, 14:45
  • 575

Робот має довжину 22 см та "розмах крил" 28 см. Його випробували у лабораторії та Південно-Китайському морі на глибині 3,2 км

Про це йдеться у статті Nature.

За словами конструкторів, ідею навіяли морські слимаки, найбільш глибоководні з відомих риб. Зокрема, кістки черепа цих тварин зростаються одна з одною, тому йому легко деформуватися, підлаштовуючись під тиск середовища.

Робот нагадує летючу рибу і ската: з боків м'якого тіла розкинуті м'які плавники, ззаду звивається довгий гнучкий хвіст. Загальна довжина апарату становить близько 22 сантиметрів, а «розмах крил» — 28 сантиметрів.

Полімерні «м'язи» розміщені в місцях з'єднань з тулубом; самі плавники виконані з тонкої мембрани, аби відштовхуватися від води. Вони не можуть забезпечити швидкісне переміщення, але це не так вже й важливо: головне — робот легко витримує будь-який тиск на глибині.

Випробування пристрою, зроблені спершу в лабораторії під тиском, а потім в озері глибиною до 70 метрів і в Південно-Китайському морі, де він зміг переміщатися на глибині понад 3200 метрів, підтвердили якості робота.

Випробувань апарату у Маріанській западині морі поки не було.

Читайте також: У Львові вперше робот-хірург прооперував чоловіка

Схожі новини