Передплата 2024 «Добрий господар»

Біля стадіону «Україна» – ще один житловий квартал

Будувати хоче голова комісії архітектури та містобудування Львівської міськради Олексій Різник

Депутати ЛМР дозволили спорудити великий житловий квартал біля стадіону «Україна». 25 лютого на сесії проголосували детальний план території на вул. Липова Алея, 1. Будівництво хочуть починати на місці колишнього речового ринку «Україна», який останні роки не працював. А також на місці тренувального поля дитячої спортивної школи «Карпати». Усе, що планується, — поблизу входу на стадіон, на територіях, де мешканці мікрорайону звикли гуляти й займатися спортом.

Житловий квартал складатиметься з трьох П-подібних комплек­сів, між якими лише по кількаде­сят метрів відстані. Поруч — спорткомплекс із дитячим садочком. Триповерхове приміщення садка заплановане під звивистим ухи­лом, укріпленим тільки деревами вздовж Липової Алеї, без прогу­лянкових майданчиків. За задумом архітекторів, діти гулятимуть на терасі, що на даху садочка.

Місцева громада вже не пер­ший рік бореться проти планів ме­рії спорудити житло біля стадіону. «У вересні 2019 року ми зверталися до міськради з вимогою морато­рію на житлове будівництво у цьо­му районі — через нестачу об’єктів соціальної інфраструктури, — роз­повіла „ВЗ“ член ініціативної гру­пи мешканців Віра Чайка. — У мікрорайоні одна стара перепо­внена школа № 73, де функціонує ще спортшкола від ФК „Карпати“, один старий переповнений дитя­чий садок. Басейну немає, кінотеа­тру немає, клубу немає, нових шкіл і садків немає. Житлові новобудо­ви, що з’явилися поруч (вул. Стуса, Липова Алея, Зелена тощо, зго­дом буде Навроцького), створю­ють надмірне транспортне пере­вантаження вулиць (Липова Алея у постійних „корках“). Стан кана­лізації в районі — критичний. Зага­лом, ця ділянка — у межах буферної зони ЮНЕСКО, тому жодні архітек­турні перетворення тут неможливі до затвердження історико-архітек­турного опорного плану».

У мерії на такі аргументи, очевид­но, не зважають, і активно просува­ють житловий проєкт. Замовник бу­дівництва — Управління архітектури ЛМР, а забудовник — ТзОВ «Актив-Комплект». За інформацією ресурсу Youcontrol, керівником і власником цієї компанії є голова комісії архі­тектури та містобудування, де­путат міськради Олексій Різник. Він також є бізнес-партнером і ад­вокатом власника Винниківської тю­тюнової фабрики депутата облради Григорія Козловського.

Ініціативна група мешканців звернулася до міського голови Андрія Садового з проханням на­класти вето на рішення сесії. Також мешканці вимагають провести ще одні громадські слухання.

Схожі новини