Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові вимагають підвищити ціни на проїзд: заява перевізників

  • 02.03.2021, 18:55
  • 659

У ЛКП "Львівелектротранс" провели розрахунки економічно обґрунтованих тарифів на перевезення пасажирів

Про це повідомила пресслужба ЛКП «Львівелектротранс».

Як розповів директор ЛКП «Львівелектротранс» Андрій Свищо, необхідність коригування вартості проїзду в електротранспорті зумовлена, насамперед, зростанням основних складових тарифу: вартість електроенергії зросла на 45%, вартість матеріалів і запасних частин — на 20%, зарплата працівників та витрати на обслуговування транспорту — на 25%.

Відтак, зараз усі ці витрати підприємство змушене компенсувати самостійно, що призводить до постійного браку обігових коштів.

За словами Андрія Свищо, враховуючи такі обставини, коригування тарифу є єдиним механізмом, який забезпечить функціонування підприємства та сприятиме підвищенню якості обслуговування пасажирів.

«Ми на черговому етапі впровадження електронного квитка, проте маємо на меті стимулювати пасажирів користуватись електронними способами оплати за проїзд, зробити оплату доступною і зрозумілою не лише для молоді, але й для людей старшого покоління. Це одна з наших цілей у поточному році. Водій під час руху має бути сконцентрованим на безпеці пасажирів і якості надання послуг, а не шукати решту», — зазначив Андрій Свищо.

Читайте також: У Кривому Розі з'явиться безкоштовний громадський транспорт

Свищо пояснив, що тариф у 7 гривень є збитковим для господарської діяльності підприємства, тому не дозволяє впроваджувати заходи з оновлення рухомого складу, покращення інфраструктури та підвищення кваліфікації персоналу. Щомісячно підприємство зазнає збитків у сумі приблизно 5 млн. грн. Економічно обґрунтований тариф на перевезення електротранспортом у Львові становить 12 гривень 43 копійок.

Зазначимо, з 2014 року ЛКП «Львівелектротранс» вдалось оновити рухомий склад трамваїв на 29%, а тролейбусів — на 50%. Зокрема, з 2014 року закуплено 39 трамваїв, 60 тролейбусів, 1 електробус. Також силами підприємства, упродовж 2020 року, загалом проведено планових ремонтів: 29 трамваїв та 9 тролейбусів.

Окрім цього, підписано угоду з Європейським інвестиційним банком та триває закупівля 10 нових п’ятисекційних трамваїв.

Нагадаємо, 10 січня 2020 року виконком Львівської міськради прийняв рішення підняти вартість проїзду в трамваях та тролейбусах. Відтак, з 15 січня минулого року львів'яни платять за проїзд у електротранспорті 6 гривень, а у водія квиток коштує 7 гривень.

Схожі новини