Передплата 2024 «Добрий господар»

Дієтологи визначили найкорисніші способи приготування яєць

  • 01.03.2021, 20:35
  • 17.7K

Яйця – відносно дешева та поживна їжа. У кожному з них міститься відносно мало калорій, але багато білка, вітамінів, мінералів та здорових жирів. Водночас на корисні властивості яєць впливає спосіб їх приготування

Як правильно готувати яйця, аби зберегти високу поживну цінність та не знищити корисні елементи, розповідає Healthline.

Яйця — смачна та універсальна їжа, яку можна готувати різними способами, зручно поєднувати з іншими продуктами та споживати у багатьох дієтах. Термічна обробка яєць необхідна, оскільки вона допомагає знищити потенційно небезпечні бактерії та зробити страву більш корисною. Однак деякі способи приготування вважають більш корисними за інші.

Які речовини краще засвоюються після приготування?

Приготування яєць робить їх безпечнішими для вживання, а також полегшує засвоєння деяких поживних речовин. До прикладу, після нагрівання підвищується засвоюваність білка.

Які поживні речовини втрачаються внаслідок приготування?

Термічна обробка більшості продуктів призводить до зменшення кількості поживних речовин. І яйця не виняток:

  • приготування зменшує вміст вітаміну, А у яйцях приблизно на 17−20%;
  • варіння та смаження яєць призводить до зменшення кількості певних антиоксидантів на 6−18%;
  • за 40 хвилин в духовці яйця можуть втратити до 61% вітаміну D.

П`ять порад, які допоможуть приготувати максимально корисні яйця

Яйця поживні, але ви можете зробити їх ще кориснішими. Ось п`ять порад, які допоможуть приготувати максимально корисні яйця.

1. Виберіть низькокалорійний спосіб приготування

Якщо ви намагаєтеся скоротити кількість спожитих калорій, їжте яйця пашот або варені яйця. Завдяки цим способам приготування їжа буде менш калорійною, ніж при смаженні.

2. Поєднуйте яйця з овочами

Яйця чудово смакують з овочами. Окрім того, поєднуючи їх, ви отримуєте не лише необхідну дозу білка, а й додаткову клітковину, яка необхідна для нормального функціонування шлунка та кишківника.

3. Смажте на олії, яка має стійкість до високих температур

Найкращими оліями для приготування їжі на сковороді є ті, які при високих температурах не утворюють вільних радикалів. Такими оліями вважаються авокадова та соняшникова. Якщо ви використовуєте оливкову чи кокосову олію, то готуйте на нижчих температурах.

4. Обирайте органічні яйця

Вирощування курятини та їх харчування теж впливає на харчові якості яєць. Зазвичай, органічні яйця вважаються кращими, ніж яйця від курок, які виросли на промислових фабриках.

5. Не пересмажуйте яйця

Чим довше ви готуєте яйця, тим більше поживних речовин вони втрачають. Також не забувайте, що смаження на сковороді призводить до збільшення окисленого холестерину.

Відтак, найкориснішими методами приготування вважаються варення та пашотування.

Схожі новини