Передплата 2024 «Добре здоров’я»

Вперше в Україні робот-хірург прооперував дитину (відео)

  • 01.03.2021, 11:50
  • 542

У клінічній лікарні швидкої медичної допомоги міста Львова провели унікальну операцію. Вперше в Україні за допомогою робота Da Vichi прооперували дитину

Директор медустанови Олег Самчук повідомив, що 13-річна дівчинка народилася з патологією кишківника. Ваду тричі намагалися усунути під час операцій, але складні хірургічні втручання лише погіршили стан.

У дитини розвинулася кишкова спайкова непрохідність. Вона страждала від болю, які супроводжувалися блювотою.

«Численні госпіталізації і медикаментозне лікування тільки тимчасово полегшували стан. Без ще однієї операції дівчинка не просто страждала б, був ризик виникнення гострої кишкової непрохідності та навіть некрозу, а це вже питання життя. Однак усунення спайок відкритим способом, яких вже було три, в подальшому загрожувало виникненням нових, що само по собі не було виходом», — зазначив медик.

За допомогою Da Vinci фахівці зробили три проколи розміром по вісім міліметрів кожен. У черевну порожнину дитини розмістили камеру, яка транслювала на монітор зображення в тривимірній проєкції з 20-кратним збільшенням.

Хірург, який сидів за пультом, поклавши руки на надчутливі сенсори, мав додатково ще дві «руки» і ліквідував множинні спайки з мінімальною травматизацією здорових тканин. На ліквідацію спайок пішло майже три години.

Читайте також: Не лишили напризволяще: у Луцьку лікарі зробили незвичайну операцію 67-річній пенсіонерці

За словами лікаря, операція пройшла успішно. Ранній післяопераційний період задовільний.

«Дівчинку більше не турбують болі в животі, вона встає з ліжка і вже навіть ходить по коридору. І хоча попереду у нашої пацієнтки ще тривала реабілітація, вона має хорошу перспективу назавжди забути про свою проблему», — додав він.

У листопаді 2020 року Львівська лікарня швидкої допомоги отримала сучасний американський апарат для проведення складних операцій — робот-хірург Da Vinci.

Після проходження сертифікації в грудні минулого року першу операцію за допомогою робота провели 50-річному жителю Бродів з діафрагмальної грижею і гастроезофагеальною рефлюксною хворобою.

Схожі новини