Передплата 2024 «Добрий господар»

У Львові хочуть розширити музей Крушельницької

  • 28.02.2021, 13:50
  • 636

В музеї працюють над пропозицією викупу усіх квартир у кам’яниці. У планах — створити там комплексний інтерактивний музей музичної культури Галичини

Львівська мерія погодила викуп квартири для розширення музею Соломії Крушельницької. Там планують представити розширену колекцію музею. Про це Суспільному розповів директор Меморіального музею Соломії Крушельницької Михайло Кобрин.

За радянських часів триповерхову кам’яницю на вулиці Соломії Крушельницької, 23 розділили на сім квартир. Згодом їх приватизували. Тепер для розширення музею планують придбати одну із квартир на третьому поверсі, яку минулого року виставили на продаж. Музей матиме у своєму розпорядженні усе крило колишньої кам’яниці.

«Коли кам'яниця будувалася, то ніхто не думав, що на тому поверсі буде чотири квартири, воно планувалось як єдиний комплекс, а потім через радянську політику все було розшматовано. Квартира має майже 60 метрів квадратних, і вони так її й продають за 60 тисяч», — каже Михайло Кобрин.

За виділення такої суми із міського бюджету на потребу музею у вересні проголосував виконком, а тепер і депутати під час сесії. Музей отримає квартиру після того, як депутати затвердять бюджет розвитку. Саме з нього виділять гроші на купівлю помешкання.

«Усе залежить від того, наскільки швидко до нас прийдуть ці кошти, якщо їх передбачать у бюджеті розвитку. Далі ми підпишемо нотаріальний договір та зареєструємо право територіальної громади за цим приміщенням. Узагалі це, напевно, перший випадок, коли ми купили приміщення для розширення музею. Я зі своєї практики такого не пам’ятаю», — каже керівниця міського юридичного департаменту Гелена Пайонкевич.

У музеї обіцяють, що у нових кімнатах представлять велику кількість досі прихованих експонатів. За 30 років тут назбирали тисячі унікальних знахідок: фото, документи, грамплатівки. Стосуються вони не лише самої Крушельницької, але й музичної історії Львова.

«Ми маємо в багатьох шухлядках наші матеріали і наші фонди є дуже багаті. До прикладу, нам подарували велику колекцію архівних грамплатівок кінця ХVIII — початку ХХ століття. Проте фактично впродовж 20 років ми відчуваємо брак площ», — каже головна зберігачка фондів музею Ірина Криворучка.

Зараз у музеї працюють над пропозицією викупу усіх квартир у кам’яниці № 23. У планах — створити там комплексний інтерактивний музей музичної культури Галичини.

Схожі новини