Передплата 2024 ВЗ

Держсекретар США закликав РФ негайно забратися з Криму та припинити агресію на Донбасі

  • 26.02.2021, 12:15
  • 537

У Держдепі США вважають, що дії РФ у Криму та на Донбасі загрожують загальносвітовій безпеці

Держсекретар висловив підтримку Україні у зв'язку з сьомою річницею захоплення Криму Росією та закликав Кремль негайно припинити окупацію українського півострова і збройну агресію на Донбасі. Про це повідомила пресслужба Держдепу США.

«Сполучені Штати підтримують Україну у сьому річницю вторгнення та захоплення Криму Росією — це нахабне заперечення сучасного міжнародного порядку. Ми стверджуємо цю основну істину: Крим — це Україна. Російська окупація та посилення мілітаризації Кримського півострова мають наслідки далеко за межами України, загрожуючи загальносвітовій безпеці», — заявив Блінкен.

Також держсекретар США наголосив на тому, що російська окупація призвела до страждань і людських жертв на окупованих територіях.

«Російська окупаційна влада реалізувала жорстоку кампанію репресій проти кримських татар, етнічних українців та членів інших етнічних і релігійних груп у Криму. Російська окупаційна влада здійснила напади на мечеті та будинки, витіснила незалежні ЗМІ з півострова та призначила тривалі тюремні вироки тим, хто наважився виступити проти окупації. Російські репресії призвели до психологічного тиску на жителів Криму, які не можуть тепер спокійно жити», — зазначив Блінкен.

Читайте також: Гаазький суд опублікував звіт щодо Криму та Донбасу

Очільник Держдепу США нагадав, що його країна не визнає анексії Криму, а санкції проти Росії залишатимуться чинними до повної деокупації української території.

«Ми закликаємо Росію негайно припинити окупацію Криму, звільнити всіх українських політичних в'язнів, яких вона несправедливо утримує, та повернути Україні повний контроль над півостровом. Ми також закликаємо Росію припинити агресію на Сході України. Санкції США проти Росії у відповідь на її агресію на Донбасі та захоплення Криму залишатимуться чинними, доки Росія не змінить курс. США ніколи не визнають анексію Криму», — додав Блінкен.

Держсекретар США також привітав українську ініціативу «Кримська платформа».

«США вітають нову ініціативу України „Кримська платформа“ та сподіваються на продовження співпраці з Україною, нашими союзниками та партнерами щодо припинення окупації Росією Кримського півострова та агресії на Сході України», — підсумував Блінкен.

Схожі новини