Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Блокування сайтів не буде: поліція заявила про непорозуміння

  • 26.02.2021, 10:15
  • 548

Напередодні стало відомо, що суд ухвалив рішення щодо блокування понад 400 інтернет-ресурсів. Утім цього не станеться — поліція відкликала свій лист стосовно його виконання

Про це інформують #Букви.

Як повідомлялося раніше, суддя Голосіївського райсуду Києва, розглядаючи справу щодо шахрайства (ч. 3 ст. 190 ККУ) ухвалив накладення арешту на майнові права інтелектуальної власності, які виникають у користувачів мережі Internet при використанні понад 400 вебресурсів, зобов’язавши інтернет-провайдерів закрити до них доступ. У цей широкий перелік потрапили сайти медіа, сайт з персональними блогам «Живой журнал», сервіс gist. github, де програмісти діляться кодами і багато інших ресурсів.

Проти цього рішення висловилися заступник міністра внутрішніх справ Антон Геращенко та віцепрем’єр-міністр — міністр цифрової трансформації Михайло Федоров.

Читайте також: «Легитимный», «Резидент» та інші: СБУ викрила мережу небезпечних телеграм-каналів

Федоров у своїй короткій заяві наголосив, що один сайт з переліку — GitHub Gist — заблоковано не буде.

«Ми не дамо», — запевнив він та зазначив, що незабаром ситуацію прокоментують МВС, Мінцифри та Мінінформполітики.

Невдовзі з’явився коментар Геращенка. Він запевнив, що поліція вже відкликала лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації зі сповіщенням про рішення суду.

За словами заступника міністра, провадження, в рамках розслідування якого було ухвалено рішення про блокування сайтів, також може бути закрито.

«Поліція вже відкликала свій супровідний лист до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації. Кримінальне провадження буде викликано до Головного слідчого управління з метою проведення ґрунтовної перевірки та, в разі відсутності складу злочину, а також за рішенням слідчого і прокурора, буде закрито згідно з передбаченою КПК процедурою», — пише він.

Чому сайти ухвалили заблокувати?

Геращенко розповів, що рішення було ухвалено в рамках розслідування провадження за позовом громадянина, на ім’я Олександр Пан — бізнесмена, інвестора.

За версією Геращенка, Пан звернувся до поліції зі скаргою на шахрайські дії 17 грудня 2020 року. Ця заява була зареєстрована, оскільки поліція зобов’язана реєструвати будь-які заяви.

Після цього адвокати бізнесмена звернулися до суду з вимогою щодо накладення арешту на сотні інтернет-сайтів. До переліку потрапили ті, що містили будь-які публікації зі згадкою Пана.

«Суддя Плахотнюк 04 лютого 2021 року виносить рішення про визнання 426 інтернет-сайтів, які розміщували вказані вище матеріали, такими, що принижують честь і гідність Олександра Пана, тобто — „знаряддям злочину“, та накладає на них арешт. Далі необґрунтоване рішення суду направляється слідчому поліції, а також до Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації», — пояснив Геращенко.

Заступник міністра наголосив, що реальної шкоди це рішення не завдало.

Крім цього, Геращенко виступив за подання скарги на суддю до Вищої ради правосуддя. Із самим Паном Геращенко пообіцяв провести «окрему розмову».

На цьому тлі заступник очільника МВС також вирішив звернутися до нардепів з проханням щодо запровадження змін до Кримінального та Кримінального процесуального кодексів стосовно проведення дослідчої перевірки заяв громадян, що, на його думку, сприяло б уникненню таких інцидентів.

Схожі новини