Передплата 2024 «Неймовірні історії життя»

Британка випадково знайшла на фермі скарб вікінгів

  • 26.02.2021, 20:35
  • 784

"Приголомшлива" колекція золотих і срібних прикрас вікінгів, що датується 950 роком н.е., була виявлена на острові Мен офіцером поліції у відставці Кет Джайлз

Про це повідомляє BBC.

За словами Кет Джайлз, вона відразу зрозуміла, що знайшла «дещо особливе», і була «схвильована» цим відкриттям, яке, ймовірно, буде коштувати кілька тисяч фунтів.

«Мені відразу спало на думку, що це важлива і приголомшлива знахідка. Я була так схвильована, виявивши ці артефакти, адже вони не тільки важливі для науки, але і такі прекрасні», — сказала Кет Джайлс.

Куратор археології Національної спадщини острова Мен Еллісон Фокс розповіла, що золотий браслет на руку є справжньою рідкістю, адже срібло в епоху вікінгів було більш поширеним товаром для торгівлі, ніж золото.

«Браслети і шпильки — все це особисті прикраси високого статусу. Той факт, що всі були знайдені разом, вказує на те, що той, хто їх закопав, був надзвичайно багатим і, ймовірно, відчував серйозну загрозу», — додала Еллісон Фокс.

Читайте також: Археологи розкопали храм єгипетської царівни Нейт: приголомшливі фото

У будівлі суду Дугласа знахідки вже визнали скарбами. Річ у тім, що за британським законодавством, про відкриття, які мають історичне значення, необхідно повідомляти в агентство Manx National Heritage протягом двох тижнів.

Якщо предмети за законом класифікуються як скарби, то вони передаються короні, а той, хто їх знайшов, отримує винагороду.

Точно не відомо, скільки коштує ця остання знахідка, але аналогічні ювелірні вироби епохи вікінгів раніше були оцінені в 1500 фунтів стерлінгів кожне. Водночас великий скарб вікінгів, знайдений в Ланкаширі у 2011 році, був оцінений в 110 000 фунтів стерлінгів.

Схожі новини